Napravi mješavinu 50 % treseta i 50% nekog granuliranog materijala (pumice, leca, agroperlita , zeolita , ...) i posij u neku nisku kutiju . Pokrij staklom , kontroliraj vlagu , po danu luftaj (pusti otvoreno par cm.) po noći zatvori, Kad proklija počni sve više otvarati staklo da bi nakon nekog vremena maknuo skroz staklo, kada ga maknut procijenit ćeš sam na oko kad sijanci uznapreduju.Nakon godinu dana presadi u posudice. I već ti je kasno za to napraviti , ja sijem javore u 11mj. radi toga što sijeme mora proći i osjetiti zimu radi boljeg klijanja (kako se to stručno zove zaboravio sam)
Sada što se tiče odabira sjemena:
-Judino drvo - lijep cvijet i preveliki list po meni nije za bonsai
-Kineski brijest - sutropsko dvo nije za naše podneblje
-Jacaranda - nemam pojma što je to
-Japanska dunja- Ima lijepih bonsaia od njih , ali ako već želiš bolje bi bilo u nekom rasadniku kupiti sadnicu
Bonsai se ne drži u stanu osim tropskih i sutropskih vrsti za koje trebaš u stanu opet stvoriti posebne uvijete za uzgoj (svijetlost , temperaturu , vlažnost itd...)
Judino drvo i Japanska dunja nikako nesmiju u stan , ja ih imam posađene u vrtu kao ukrasno grmlje.
Neznam koliko sam ti pomogao , ali loš ti je odabir vrsta za to, ako se već hoćeš time igrati nabavi si sjeme Japanskog Javora Palmatuma.