Pozdrav Helio, borić izgleda dosta mlado što neznači da je loš materijal za učiti. Ono što se da vidjeti sa slike da su mu donje grane jako daleko otišle od linije debla to je mali problem jer će puno vremena proći da se dobiju povratni pupovi. Za početak počisti površinu supstrata kako bi se jasnije vidio nebari, zatim počupkaj stare iglice kako bi se bolje vidjele grane i pokret debla koji te zainteresirao, onda pukni par slika iz četri različite pozicije i postavi ih na forum u ovaj post...
P.S.
Kada ćeš čupkati stare iglice vodi računa da ih čupaš u smjeru rasta, a ako ti je lakše možeš ih i porezati s oštrim škarama...
Pozdrav Zen,
Moja greška i moja isprika, ako sam na tebe ostavio dojam kao evo mene s mojim bonsaijem.
Ovo jest mlado stablo i to je jedino s čime se slažem. A sad dalje:
Znam sigurno da se na ovom stablu neću učit i da ga nikad neću oblikovat u polukaskadu.
Ovo stablo je presadjeno prije malo vise od tri mjeseca i nikakvog prčanja i čiščenja oko korijena više nema. A ako bolje i pogledaš vidi se na dnu baze lijevo di prvi korijen ulazi u zemlju.
Donjim granama je funkcija da debljaju stablo i poslije toga odlaze u prošlost.
Šta se tiče iglica, prvo ovo je stablo tek presadjeno i u početku razvoja,zato ne dolazi u obzir
nikakvo čupkanje ni rezanje slijedećih par godina.
Drugo ovo je mugo i na mugu se nikad ne čupkaju stare iglice jer upravo izmedju njih se razvijaju pupovi za povratno pupanje. Ako ih skineš jako si umanjio šanse za to.
One na mugu stoje i do pet godina za razliku od drugih borova kod kojih moraš čupkat da bi dobio povratne pupove.