Meni baš nije jasno to s godinama. U prvom postu se spominju drva od nekoliko godina, onda nešto kasnije od 10-12, pa onda o poštenom bonsaiu od 15-20 godina. To se valjda misli na godine uzgoja ha?
Naime ako već vadim jamadori onda on sasvim sigurno nije mlađe od 50 godina, neki su stariji od 100 godina, onaj Sebin Mugo na kojemu je radio Kevin Wilson na jednoj grani ima 250 godova što znači da je stariji od 300 ako se dobro sjećam.
Ukoliko pak govorimo o drvima starim 15 godina, onda nemamo pojma o čemu zapravo govorimo, pa je bolje šutjeti i ne blamirati se, no ukoliko govorimo o 15 godina uzgoja, onda se može govoriti o poštenom drvu ako je starter bio pošten, tj ako je imao karakter i pošten broj godina.
Napraviti rasadnik pa nakon par godina stavljati drva u posudu i odnjegovati ih 15 godina te iz toga dobiti dobar bonsai može recimo Petar Vrgoč ako koristi svoje kultivare, ali čak niti on ne može za 15 godina dobiti drvo koje je jednako dobro starteru starom 50 godina koji je 15 godina u uzgoju.
Želim reći slijedeće, dobar starter, dobar jamadori je neprocjenjiv jer iz njega uz mnogo znanja i sreće možeš napraviti dobro drvo za 15 godina, dok iz rasadnika nakon 15 godina imaš drvca dobra za prodaju turistima i početnicima. Možeš ih nazvati bonsai ako želiš ali nakon 15 godina uzgoja ćeš i sam znati da to nije to.
E zato dobar jamadori vrijedi trostrostruko više od drva iz rasadnika koje je u uzgoju 15 godina. Zato što ima šansu postati ozbiljno dobro drvo koje će uvijek biti bolje od uzgojenog.
Skupo? Je, za naše prilike je skupo i ja ne mogu dati pola ili cijelu plaću za jamadori, ali da imam love i kupujem, uvijek bi radije kupio perspektivno drvo od gotovog u istom rangu cijene.