Puno vam hvala na lijepim riječima dobrodošlice i podrške!
Radovan - Klen kojeg si primijetio je moje najmasivnije drvo, a kod mene je treću godinu. S klenovima sam počeo kada sam primjetio da mi je učinkovitost primanja te vrste 100%, rekao bih da preživljavaju kao korov, isto kao i brijest, u mom slučaju, bez obzira na vrijeme vađenja. Čak sam većinu tih vrsta vadio iz prirode u jesen i kreću super na proljeće. Problem mi je kod njih da mi loše reagiraju na defolijaciju (djelomičnu - eksperiment) što mi je čudno pošto su iz porodice javora, a i dosta su osjetljivi na pepelnicu, kao i hrast. Novi izboji i zelena masa kod njih je nešto super, jedino je mali problem što razmaci među pupovima dosta veliki i internodiji (valjda se to tako zove) su dugački pa je teško postići skladnu ramifikaciju. Idealno za njih bi bilo da se treniraju u neki krošnjasto kuglasti oblik. Što se tiče totema, moje selo ima druge svece. Ja sam totema izradio iz hobija, a dal ima kakvih moći još nije provjereno, a i mislim da bez plesa ne funkcionira
Lilia - kako da čovjek ne objavi još koju sliku na tvoju slatkorječivost?
Problem je da nemam baš nekih ovogodišnjih fotografija, većina njih je prošlogodišnja, ali nadam se da će poslužiti.
Luc - hvala na pozivu, kad bude prilika odazvat ću se na rakiju. sad kad si spomenuo rakiju zaboravljam iz kojeg razloga sam ovdje
Inače, pregledao sam dosta foruma i vaša (od svih vas) drvca su, uffff. Neću nikog posebno imenovati, ali ima se čemu čovjek nadiviti, pogotovo što svatko gaji neki svoj način i stil uzgoja. neki vade gromade i kad vidim razvoj drva u par godina hvata me ljubomora, dok neki uzgoje drvo iz sjemena ili mladice, što jako poštujem i cijenim, i drva im također izgledaju vrh. Pošto sam i sam početnik, usudio bih se reći da su mi početnička drvca i pokušaji opet najslađi, pa ovi iskusniji komentiraju, kritiziraju, savjetuju,... - zakon! Ima se što od vas učiti
Što se samog mene tiče, snalazim se kao i svaki početnik bez puno alata i pribora. Palim bakrenu žicu za ožicavanje, koristim većinom obične škare (imam čak socijalne s Hrelića za 10 kn, al izgledaju ko prave japanske
), posude skupljam kada je vrijeme Svih svetih jer mi te najbolje odgovaraju (široke, a nisu preduboke), supstrate za sadnju radim svakakve, al u svakom mi je barem 50% zemlje/komposta (sad ću dobiti po prstima zbog neprozračnosti supstrata, ali to radim iz praktičnih razloga - manje prihranjivanja i rijeđe zalijevanje). Najveću grešku sam napravio početkom ove sezone kad sam 'ubio' svoja dva najomiljenija drvca presađivanjem u bonsai posudu i to neću pokušavati barem sljedeće dvije godine. I čeznem za crnogoricom koja je jako siromašna na mom podneblju, a ponude rasadnika za solidnim potencijalom su također skromne.
Evo još nekoliko fotka mojih ljubimaca, svaka kritika i komentar su dobrodošli (i na moje viđenje ovog hobija i konkretno na drvca). Slobodno budite oštri... još neznam gdje stanujete pa budite bezbrižni