Ja bih pokrenuo ovu po meni jednostavnu a opet vrlo vaznu temu u vezi sa kreiranjem bonsaia od,izrazit cu se "divljeg materijala"tj.Yamadorija.
Tlo bivse JUG. je vrlo pogodno za nalazenje vrhunskih yamadorija i vidim da se dosta njih bavi ili pokusava baviti time.
Da bi yamadori bio to sto jest,treba da ispuni nekoliko kriterija.Kao prvo da ne bude zabluda,ne moze se yamadori zvat bilo kakvo drvo samo zato sto je malo.
Kao prvo,treba da bude dovoljno staro.Gdje je granica?Pitanje dobre prosude,ja uvjek kazem "nesto sto je sigurno starije od mene"
Treba da je zakrzljalo i da po mogucnosti bude"karakterno",sto znaci deblo cudnovatih proporcija,dovoljno debelo za svoju velicinu,ima dobar nebari krivudavo deblo...U nekim slucajevima moze drvo da se drasticno skrati,kao u slucaju Aleksinog jasena.Uglavnom da skratim radi se o materijalu poput maslina ,zelenika i drugih dobrih stvari koje Marija i njeni kompanjoni nalaze.
Nakon sto se yamadori iskopa i presadi prodje vise godina truda i tehnike da bi se pridobilo na razgrananju.Ovdje se preporuca drvena kaseta jer drvo u njoj najbrze raste.kad se ustanovi da je drvo dovoljno razgranato,ozici ga se i formira(taj se dio cesto zove prvo formiranje jer drvo moze u buducnosti da "evoluira")te do godine u proljece posadi u bonsai posudu.
Do sada se ovo zvao materijal,a od sada mozemo da kazemo da smo dobili Pre-bonsai!Ovo stoji pod usklicnikom jer vidim da neki vec mrsavo drvo od par godina posadjeno u posudu zovu bonsai,a to sigurno nije.
Zavisno od tehnike,pravilnog zalijevanja,odgovarajuce zemlje,pravilne fertilizacije i ostalih uslova ovo drvo moze sto prije da evoluira od Pre-bonsaia do konacno Bonsaia.Nazalost se cesto mnogima dogadja da nikad ne postane bonsai zbog zanemarenih kriterija koje sam naveo ovdje gore.
Neka neki ne padaju u "depresiju" zbog ovoga objasnjenja.Ovo izgleda komplicirano,i meni je bilo u pocetku,vjerujte mi;ali sve se da naucit.
Naravno lako je meni reci,jer ipak sam ja ovaj hobby naucio na zapadu uz budno oko vrhunskog ucitelja.I sve je ovdje lakse,mi ovdje imamo pred nosom sve od A do Z samo treba novaca...Samo da vam recem jednu stvar u cemu su Spanjolci ,Talijani VI u prednosti nad zapadom europe.Vi imate krs,a to je zlatni rudnik.Ja se od srca nadam da ce se jednog dana i zemlje bivse JUG. moci mjeriti sa najboljim nacijama u europi;a ja cu u dijaspori kolekama reci;"Da...To su bonsai mojih zemljaka".
Hvala na paznji.
Marinko