evo malo friških informacija glede drilanja i alata.na proljeće sam kupio od Španka veliki terier i onako letimično sam ga probao na radionici sa Walterom u Istri i bit ću iskren da sam bio pomalo razočaran pa skoro njegovom neupotrebljivošću.
stariji znaju di je problem,poskoči,tj preleti preko drveta da ne stignete ni reagirati.
U čemu je problem bio,uopće nisam bio skoncentriran za rad s njime i napravio sam(pazite to mi je struka)najveću grešku kod drilanja, brušenja,OBE RUKE SU MI BILE NA BRUSILICI,i nisam je mogao kontrolirati uopće.
ZNAĆI OBAVEZNO jedna ruka u mojem slučaju lijeva MORA biti naslonjena na drvo,sanduk,ili di već,da možete kontrolirati alat kako spada.
E sad Terier:neki dan sam ga testirao na poslu.radjeno je na suhom jasenu,jelovini i na sirovom jasenu.takodjer prvih par minuta vam treba da upoznate kako alat radi,al kad ga skužite onda je rad s Terierom pijesma.ja sam se oduševio njime.
možete skidati velike količine drva,a možete pa skoro lagano brusit ožiljke.
radio je na 18000 okretaja,ali po meni može i podnjet više okretaje.
promijer "blanja"je bio cca 40mm.ja ga više gledam kao alat za veće promijere grana ili debla,za ajmo reći "prvi napad" na drva,vrijedi svaki euro!
naravno meni je to struka,ali ako je čovijek uporan plus praksa nema toga šta se neće naučiti.
PS. Alex hoćeš li molim te prebaciti ovu raspravu oko dizajna kruške u drugu temu jer je moja zamisao da u ovoj temi obradjujem samo drilanje i da ljudima što više olakšamo pronalaženje korisnih informacija.tako bi bilo dobro i za supstrat,žicanje,itd.