Već dugo nisam ništa pitao. Ali vrijeme je.
Mrzim naime kad mi puževi u dvorištu nemaju drugog posla nego se baviti oblikovanjem mojih bonsaija. Tako je jedna grana koja je trebala biti treće stablo u triple-trunku, ostala bez sva tri pupa. Onda je na drugom stabalcu napravljena defolijacija na tri mlade grančice a ostavljena samo sasušena slina (corpus delicti da se radi o pužu)
Znam narodne metode:
- skupljaj ih dvaput na dan (skupljam kad ish spazim ali neki promakne)
- stavi pola flaše piva u zemlju (ovo radi ali provlači i susjedove puževe u moje dvorište)
- posoli ih (i to radim ali je mukotrpno, predugo traje i sav travljak postane ljepljiv)
- pepeo, vapno, pužomori (učinkovito ali samo do prve kiše ili zalijevanja)
Dakle, vjerujem da će puževi kasnije krenuti na bosiljak, origano i ostale korisne biljke u vrtu uključujući i cvijeće, a drveće će ostaviti na miru. Ali izgleda da su im prvi pupovi i mali listići posebna delikatesa, a eto pupova sam imao točno na broj i sad mi fali. Nije mi žao ako pojedu luk, salatu ili brokulu, ali bonsai...
Imate li i vi problema da se puževi penju po drveću i rade štetu? Kako to spriječavate? Kako da ih spriječim da po noći, dok svi spavaju, oni rade na bonsaiju?