Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: PoMoccc!!  (Posjeta: 5480 )

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Slavisa

PoMoccc!!
« : 29-03-2014, 07:57:06 »
Mom bonsai drvetu su odjednom krenuli listovi da zute i da se prorjedjuju...zalijevam ga kada mu se zemlja oosusi na nekih 10-15%...svaki 2-3 dan..drzim ga na svjetlosti, ne prevelikoj i na sobnoj temperaturi ne znam ni koja je vrsta bonsaija jer sam ga dobio na poklon i na papiricu nije pisala vrsta :S moze li kakva pomoc?

Offline grabar

Odg: PoMoccc!!
« Odgovori #1 : 29-03-2014, 08:13:35 »
stavi fotku drveta,vjerovatno se radi o drvetu kupljenom u nekim centrima.a i sama zemlja ga ubije tako da :dunno: :dunno: :dunno: :dunno:

Offline Slavisa

« Odgovori #2 : 29-03-2014, 08:30:27 »
nece da mi postavi fotografiju, stalno pise da je datoteka prevelika :S
kako mislite da ga sama zemlja ubije?

Offline donna

« Odgovori #4 : 29-03-2014, 10:55:48 »
Sviđa mi se.....mašnica  :happy2:

Offline Hoxy

« Odgovori #5 : 29-03-2014, 11:22:40 »
Kada su ove fotke slikane? iako su ti zeleni listovi, drvo ti je na samrti

Offline Slavisa

« Odgovori #6 : 29-03-2014, 11:30:37 »
danas su slikane.... sta da mu radim da ne umre?

Offline Hoxy

« Odgovori #7 : 29-03-2014, 12:11:54 »
Obavezno skini sve listove koji su se počeli sušiti. i stavi ga obavezno van na svjež zrak. onda ti ne preostaje ništa drugo nego molit se bogu.

Ta drvca su ti proizvedena da traju mjesec dana i riknu. mali je postotak onih drva koje će preživjeti

Offline Slavisa

« Odgovori #8 : 29-03-2014, 17:18:42 »
kako mislis da su namjenjena da traju mjesec dana i da riknu? mozes li mi objasniti? koja je ovo vrsta uopste?

Offline Shodai

« Odgovori #9 : 29-03-2014, 17:30:28 »
Ne znam koja je vrsta ali ti "bonsaiji" su namenjeni u komercijalne svrhe. Isforsirani su prilikom uzgoja. I najčešće ne požive dugo. Imaš na forumu dosta sličnih pitanja, pa pogledaj.

Offline Hoxy

« Odgovori #10 : 29-03-2014, 20:54:57 »
Takva drva su masovno uzgojena u kontejnerima, najčešće povaljivanjem i čepovanjem. i kada dođe sezona masovnih prodaja drvaca (zima, proljeće) ljudi u rasadniku jednostavno isčupaju ovo drvce i stave u ovu malu slatku i simpatičnu posudicu. realno, posuda vrijedi više nego cijeli "bonsai"

Rasadničari koriste tri mala trika kako bi nas zavarali da je drvo zdravo i živo. prvo ga pregnoje, da drvo dobije puno zelene mase. zatim ga presade i mistiraju voštanom otopinom da začepe pore na listovima i smanje transpiraciju. i treči ključni faktor "zavaravanja" kupaca je vrijeme prodaje, a to je zima- početak proljeća, dok drva još miruju.
Zato sva drva na policama trgovačkih centara izgledaju zeleno i zdravo, ti kupiš drvo i ono ti rikne nakon nekoliko tjedana. ti ga možeš zalijevat i mistirat do mile volje, tako možeš jedino održavat drvo zelenim, ali ne i živim (i cvijećari održavaju cvijeće zelenim i šarenim, a nisu živi).

sjeti se mog posta i pogledaj ponudu "bonsai" drvaca po ljeti. bit će jako malo drvaca na policama trgovačkih centara, a ta drva će biti znatno skuplja. ako baš želiš ovakvu drvce, tada ga kupi, to će ti drvce ostati živo

Offline Slavisa

« Odgovori #11 : 30-03-2014, 09:37:02 »
Nije kupljeno po zimi drvo, kupljeno je pred kraj proljeca, pocetak jeseni...
Vrsta je Sageretia Theezans.

Offline DonQuijote

« Odgovori #12 : 30-03-2014, 11:48:57 »
Ljudi ti dobro govore, to je hormonima nafilana mladica koja je u 90% slučajeva predodređena da umre. To je nažalost tako, i to je jedna od masovnih prevara potrošačkog društva, da je zakona i poštenja to se uopće ne bi smjelo nazivati bonsai.
 No ukoliko te ustinu zainteresira bavljenje bonsaiem, ostani na forumu, pročitaj teme za početnike pa onda i sve ostale po malo i naučiti ćeš kako se brinuti za pravo drvo, kako ga izvaditi iz prirode i oblikovati. Treba ti samo malo strpljenja i dobre volje. Ovo drvo pokušaj održati na životu ali šanse su ti vrlo male.