Što se tiče sadnje u kamen , to ne bih nameravao da sadim borove , jer njih ni nemam , nego sam mislio jedan Juniperus horizontalis da posadim.
Što se tiče učenja na greškama , ni pored čitanja opet ne moežeš da izbegneš da ti se desi greška. Imao sam jedno drvce , lipu , koja je bila stara oko 30 - ak godina , i koja se smatra starijim stablima , bila je duže vreme tretirana kao bonsai , tj. nije bila bilo kakva pripremna biljka. Bila je posađena u posudi vidine 10 - ak cm , i potpuno je odgovarala posuda za biljku. Čitao sam da takve biljke , a čuo i lično se u to uverio od drugih bonsaista , da se te biljke presađuju na dve godine. I ja sam tako postupio , i biljku koja je bila u supstratu koji se pokazao odličan kod kolega , na otprilike biljkama iste veličine , preskočio jedne godine presađivanje , jer sam računao da ću to da radim sledeće. Biljka je krenula odlično na proleće , i u toku leta je počela da se suši , da bi do kraja jeseni uginula , a razlog je taj što sam tokom leta i po par puta dnevno zalivao , i prve i druge godine po presađivanju. Razlog zašto mi je uginula biljka je zbog toga što je u tom supstratu biljci koren rastao kao lud.
A inače , ja ne mogu sva pravila da primenim , koja pročitam , već se držim toga da mi biljka sama kaže da li joj odgovara ili ne određeno mesto , pošto mi temperatura na terasi leti dostiže i do 50°C. za neke biljke se pokazalo da ono što sam pročitao važi i u praksi , a za druge ne. Isto tako , kod mene postoji i ruža vetrova.