Svi putevi vode u Rim
... ali kad bih opet mogao birati početak, radije bih odabrao Sanjinkov put.
Možda ćeš na taj način zeznuti pola drva, iako nije nužno, ali ako ih nakon par godina ostane samo četvrtina ovako dobrih, imati ćeš toliki broj ozbiljnijih bonsaia.
Ako pak prvih nekoliko godina izgubiš samo na osnovama, da bi stekao neko iskustvo, onda ti nakon tih nekoliko godina tek predstoji početi vaditi ozbiljna drva a tu se opet možeš zeznuti
E pa sad ako stavimo na vagu s jedne strane znanje i iskustvo i a s druge znanje iskustvo i još par dobrih drva, izbor je jednostavan.
Meni recimo strašno nedostaju prve dvije godine kada sam silnu energiju trošio na hodanja po šumi, i iskopavanja loših drva. Doslovno sam živio za to i svo slobodno vrijeme bauljao po lošim terenima tražeći ono što se ne može pronaći i vadeći loša drva. Uglavnom su živa ali su i dalje loša.
Ona koje sam vadio kasnije su isto živa ali su dobra. Sada više jednostavno nemam energije ni vremena ni novaca i strašno mi fali onaj trud i energija koji sam potrošio na početku. Star sam fučkaj ga
Sanjinko je uštedio tih prvih par besmislenih godina i odmah krenuo vaditi prave stvari, to će mu se itekako isplatiti.
No to je ipak samo hobi i svatko bira svoj put.