Evo odgovora veze sa fitopatologije... Dario HVALA!!!
Luka,
Gledah malo one fotke, imaš super kolekciju slika Gymnosporangium-a. Za udžbenik.
Ako je neminovno da su ti kruške u blizini borovica, teško ćeš se bolesti riješiti. Naime, zrele eciospore s kruške (mogu i s dunje, Crategusa ili oskoruše, ovisno o kojoj se vrsti radi) lete na borovice tijekom kasnog ljeta i rane jeseni. Kada su zrele i kada počinju letjeti kod nas, ne zna se. Ako bi tretirao borovice s nekim fungicidon, tada bi trebao početi. Možeš korisitit hrpu toga, Chromoneb, Star, Dithane, Captan (kontaktni), no bolji su sistemici (Score, Tilt, Gong, Folicur, Ortiva, Stroby, Zato). Jedna studentica je prije desetak godina radila istraživanje učinkovitosti, najbolji je bio fungicid Baycor. Problem je u tome što ta masa može izlaziti pet godina nakon zaraze, što je gljiva unutar drva, što može ući kroz neoštećeno tkivo i što ne znaš kada postoji stvarni rizik od zaraze. Teoretski, trebao bi prskati borovice svakih 7-14 dana dok traje mogućnost zaraze, a ne znam koliko je to praktično i isplativo. I ne znam do kada traje mogućnost zaraze. Možda bi mogao radije rezati grane s teliosorusima, ne znam koliko toga ima. Ako i odrežeš, moraš znati da slijedeće godine mogu izbiti sorusi od zaraze prije dvije ili više godina. Prema onome što si rekao, svake godine ti je zbog novih zaraza i gomilanja zaraženih mjesta situacija sve gora.
Crvena masa na bjelograbu ti je gotovo sigurno Cytospora (gljiva), tj. njeni crveni piknidi iz kojih se cijedi masa spora. To sam vidio na stablima u svom kvartu prije pet-šest godina i iz znatiželje analizirao. Uglavnom, svugdje piše da ove gljive inače žive u kori, ali da izbijaju masovno nakon što su stabla pod stresom ili na samrti. Uglavnom, loš znak, no ne mora baš biti znak da stabla neće dugo preživjeti. To ne možeš suzbijati fungicidima, iako bi se nakon tretmana bakrom trebalo povući. Šaljem ti par slika koje sam sam tada fotkao, usporedi izbliza.
Za crnu čađavost ti preporučujem modru galicu ili bilo koji bakreni preparat. Okupaj dobro stablo u koncentracijama kako piše u uputama za npr. jabuku. To nisu paraziti već vjerojatno saprofiti i ne štete, samo su ružne.
Za one crne kvrgave nakupine na deblu mislim da je Hypoxylon ili nešto slično. Možeš pogledati na netu i usporediti. Ne bi trebalo biti opasno, to se javlja na neživoj kori i samo ružno izgleda.
Rubno crvenilo na Arbutus-u ne bi trebala biti gljivična bolest. Vjerojatno je nešto abiotski, nedostatak hranjiva ili slično.
Na boru su tipični simptomi gljivičnih bolesti koje dolaze na iglicama. Ima ih više, može biti Mycosphaerella pini, Lophodermium pinastri, Cyclaneusma spp. i slično. Ovo možda najviše liči na M. pini, iako je to teško ovako reći s fotke. Može se suzbijati fungicidima, a do zaraze dolazi iz otpalih iglica podno borova.
Poz