ovo su nažalost moji glasnici proljeća...gymnosporangium na borovicama....
zadnje dvije slike su od prije par godina...dobar primjer jaake zaraze ovom gljlivom tj. točno se vidi koliko je ušla u srž grane i rasturila ju unutra tak da je ova dobila kvrrgetinu koja kvari sliku drveta tootalno...reverse tapper at it's best...
btw. na mom faksu, na zavodu za fitopatologiju sam imao jednog super lika koji mi je napisao slijedeće:
"Hvala na super slikama Gymnosporangium-a na Juniperusu. Dakle, to ti je Gymnosporangium. To je rđa koja prelazi s borovice na kruški i obratno. Na kruški se zove kruškin pikac i to je ono što se vidi kao roščići na naličju listova od kasnog ljeta do jeseni. Inače, borovice ne bi trebale previše patiti zbog toga, ali ipak se radi o parazitu pa ti eventualno može doći do sušenja grana kroz koju godinu. Eventualno. Ta gljiva se na kruški vrlo lako suzbija, ali vrlo teško na borovici jer je u granama i samo čeka kišu da se aktivira. Aktivira se samo u travnju i svibnju ukoliko je hladniji. Neće prijeći na okolne borovice. Ta gljiva sada može zaraziti samo krušku, glog ili oskorušu, a s tih biljaka bolest može zaraziti borovicu. Ak se sjećaš čega iz fitopatologije, to ti je heterecijska rđa (izmjenjuje se na dva domaćina).
Ak hoćeš prskati stabalca najbolje ti je da uzmeš Saprol, Folicur ili Quadris. Pazi, prvo isprobaj na jednoj biljci, ostavi par dana pa pogledaj ima li fitotoksičnosti.
Ako vidiš bube i treba ti insekticid, uzmi Confidor ili Vertimec, imaju mala pakiranja i dobri su.
Za pepelnicu hrasta super su ti Systhane ili Anvil. Tamane je u jedan dan čak i kad se pojavi. Provjereno!"
Adriane, molim te, pošto se najviše kužiš u bolešćobe i kemiju, slažeš li se sa ovim i da li da idem sa Saprolom, Folicurom ili Quadrisom??
naime, ja sam mislio strugati gljivetinu nekim nožićem i jednostavno ju maximalno fizički odstraniti...ali mislim da neću postići apsolutno ništa...