Maa jasno Maare...ja podrzavam svakako savjete da ako se ima za birati uzmi bolji materijal, ali za to treba ichi traziti, treba imati alata i zanata a i malo nekog iskustva za znati nachi...a mnogi to nemaju ili nemogu, pa rade bonsaće od onog što imaju pri ruci. Šablonski bonsaiji su fuj bljak, recimo kao ovaj u tvojoj usporedbi. To je šoping centar smeće tj ravni štap sa kuglom lišća... Hoću samo reći da se bonsai može napraviti iz svega drvenastog, a ako se kreće iz reznice treba krenuti na vrijeme i biti nekonvencionalan u tehnikama. Evo par primjera, tj slika. Ovi crnogorica spiganci su pinus sylvestrisi od Giacoma Poppolanda ili tak nekak, a ona kvrgava kora na onim velikim rogačima me odmah podsjetila na ove spigane boriće. Uvjeren sam da se ta tehnika da napraviti i sa nekom bjelogoricom, mozda probat s rogačem
Ova polukaskadica je rad Maria Komste. Od reznice do drvca u nekih 8, 9 godina...
A ovo zadnje je Harryjev javor u 10god od grane promjera 1,5 cm do drffca...
Nije baš za bacit. I može se, samo kažem, ak nema boljih izvora materijala može se i od reznica i sadnica napraviti svašta. Treba samo biti strpljiv i nekonvencionalan...
Pusić
L