Mislim da je Radovan dao dobru smjernicu. Osobno nemam nekakvoga bogatog iskustva s bolestima biljaka pa mi ovo izgleda malo onako, jel....bilo bi ok da definiramo kada s čime...znamo da nije svako pravilo za svaku biljku ali onako otprilike...za najčešća drvca...
Evo sada je početak desetog mjeseca, listovi na mojim grabovima su gotovo potpuno tamno zeleni, neki su posmeđili, naravno. Ali me muči što im ne pada na pamet otpasti (a čitam da takvo lišće ranije otpada).
Potvrdu moje sumnje kako je to posljedica pepelnice vidim po nekim drvcima koja još uvijek imaju lijep,o čisto zeleno lišće, dakle ta su zdrava.
Bacio sam pogled i u Eciklopediju čije je izvorno izdanje, Britansko, objavio The Royal Horticurtural Socety - za naše tržište ju izdaje Mozaik knjiga. Pa kaže - "Ako poteškoća potraje, prskajte sumporom, miklobutanilom ili bupirimatom+triforinom. Izbjegavajte močenje listova."
Možete misliti koliko mi je ovo jasno
Na moj post o tom problemu sam dobio odgovor Dona i Sandeva, hvala momci. Jasno mi je sada s čime ali ne i kada, da li je sada vrijeme za to ili u proljeće ili sam, ipak, zakasnio. Ne znam.
Ako se ne varam, upravo je Adrian jako dobro svojevremeno objavio kalendar radova na četinarima. Pa eto, tako nekako ako nije problem, bilo bi od koristi za nas koji se u to razumijemo gotovo ni malo.