Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Problem sa bonsaiem  (Posjeta: 4509 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline marrea

Problem sa bonsaiem
« : 22-08-2012, 19:15:37 »
Pozdrav svima,

Imam problem sa bonsaiem. Lisce mu se osusilo skroz i pocelo da opada. Ostale samo gole grancice. Kako da ga spasem?

Hvala.

Offline DonQuijote

Odg: Problem sa bonsaiem
« Odgovori #1 : 24-08-2012, 07:48:21 »
Moja baka je hladna i ne diše, na njoj su se pojavile neke pjege. Što da radim?

Offline alexhor

« Odgovori #2 : 24-08-2012, 10:32:30 »
marrea, evo da ti malo pomognem u razmišljanju s obzirom da su iskusniji bonsaisti na poslu ili zauzeti u vrtu. Ali priključit će se kad zatreba.
Ja ću ti ukazati na neke smjernice.
Kao prvo, tvoje drvce je umrlo, ili umire i male su šanse da će se oporaviti. Kad vidiš ove znakove na lišću vjerojatno je već kasno iako je to tek alarm. No kod tebe lišća više nema. Biljka bez lišća ne može stvarati energiju, čitav životni proces staje. Kad bi u korijenju bilo malo energije možda, ali samo MOŽDA bi biljka s velikom mukom uspostavila nekakvu kilavu ravnotežu. No korijenje tvog drvca se, barem pretpostavljam, ugušilo od prezalijevanja i počelo trunuti ili je vjerojatno istrunulo, a grančice trenutno umiru na internim zalihama.
Nažalost izgleda da nisi imala dovoljno znanja prije i to ti se sad osvećuje. Lakše je spriječiti nego liječiti.
S obzirom da je ovo najvjerojatnije terminalno, a drvo vjerojatno već mrtvo, može se PROBATI spasiti jer nemaš što izgubiti.
Kad tražiš pomoć, trebaš reći kakvo drvce imaš, gdje si ga nabavila, u kakvom supstratu je posađeno. Tek toliko da potvrdiš da se radi o drvcu iz vrtnog centra koje se prodaje pod imenom 'bonsai' i o kojem na forumu imaš jako puno štiva. Voda je za drvo život, ali je isto tako i smrt. Drvo umire bez vode, ali s previše vode u natopljenom supstratu. Isto tako, pomoć trebaš tražiti kad vidiš prve znakove problema a ne kad ostanu samo grančice.
Isušivanje ili presađivanje u ovim uvjetima, kao nekakva rješenja, ponekad, ali rijetko,  pomognu ako postoji lišće. U tvom slučaju će staviti točku na i.

Ako je to ono drvce za 50-ak kn, onda ćeš najbolje napraviti da se mrtvog drvca riješiš i kupiš si drugo. Ali pazi, ako te ovaj gubitak pogodio onda igraj na sigurno, i nemoj kupovati novo prije nego imaš neka osnovna znanja. Bonsai nije pelargonija i ima sasvim osebujana pravila. Ako te tješi, vrlo rijetko pokoje drvce iz vrtnog centra preživi. Razlog za to je što to kao prvo nije drveće za naše podneblje, a kao drugo, kupci su obično ljudi koji nemaju znanja o bonsaiju.
Prije kupnje još jednom razmisli želiš li to zaistam jer i drugo može završiti jednako kao i prvo.
Pretraži ovaj forum uzduž i poprijeko i informiraj se, jer tetka u vrtnom centru ima jednako znanja kao i ti.
Možda ti pomogne i ovo:
http://bonsai-dnevnik.blogspot.com/2012/08/poklon-bonsai-da-ili-ne.html
http://bonsai-dnevnik.blogspot.com/2012/08/komercijalni-bonsai.html

Offline Adrian

« Odgovori #3 : 24-08-2012, 16:33:53 »

Al si ga našo, al istina je istina! :molitva:

Offline Marija

« Odgovori #4 : 24-08-2012, 17:02:40 »

:histerical:   :histerical:   :histerical:

Pozdrav, Marija
https://meledabonsai.com/ | Meleda Bonsai

Offline Bruno

« Odgovori #5 : 24-08-2012, 20:11:56 »
a za baku ukopat moraš stvarno imat dobru rezervu floreopora

Offline Marija

« Odgovori #6 : 24-08-2012, 22:10:19 »
a za baku ukopat moraš stvarno imat dobru rezervu floreopora

Ma kakav ukop .... predlažem oživljavanje presađivanjem u kombinaciji sa promjenom režima hranjenja  :mdr:

P.S. ovaj bonsai humor nam je malo uvrnut  :loco:  :grol:
Pozdrav, Marija
https://meledabonsai.com/ | Meleda Bonsai

Offline DonQuijote

« Odgovori #7 : 25-08-2012, 21:02:17 »
Za posaditi baku čekam sezonu mirovanja, ne želim ništa riskirati

Offline jurica

« Odgovori #8 : 26-08-2012, 17:29:24 »
Drugi najbolji post svih vremena na ovom forumu , po meni.  :great: :great: :great: