Pozdrav svima,
nekad davno sam eksperimentalno radio nakakve wannabe bonsaije od graba i sličnih stvari. Daleko je to bilo od bonsaija ali među prijateljima je to bilo cool.
Međutim loši uvjeti i moj nemar su napravili da iz toga nikad nije izašlo lijepo drvo, i na kraju sam sve izgubio. Pretpostavljam da zbog zemlje, a još prije svega zbog neznanja. U ono vrijeme nije bilo toliko toga na internetu, a da ne govorim da nije bilo YouTubea, i kvalitetnih prezentacija za učenje iz tuđih iskustava. Samo par knjiga s rukom crtanim ilustracijama.
U zadnje vrijeme sam se ponovo zainteresirao za bonsai, i ovaj put sam teorijom naoružan malo bolje, nagledao sam se filmića i načitao foruma pa se nekako osjećam cool za napraviti prve korake.
Stoga evo nekoliko pitanja.
Shvatio sam da je vrtna zemlja out, i da funkcionira samo kratkoročno. Načitao sam se o i razno raznim mješavinama koje sežu do vulkanskog kamenja do prašine s mjeseca. No shvatio sam da osnovna mješavina treba moći držati vlagu, imati hranjive tvari i omogućiti prozračivanje.
Stoga, kako mogu "sam-svoj-majstor" napraviti dobru mješavinu od materijala koji su generalno dostupni? Npr. Mogu zdrobiti pečenu ciglu, uzeti sitni šljunak pijesak, šumsku zemlju, nešto iz kompostera, mislim da imam čak i nešto perlita (onog građevinskog). Vrijedi li drobljeni stiropor? Netko je spominjao i sjeckanu slamu...
Što je dobro i u kojim omjerima "za prvu silu".
Nadalje zanima me ima li netko iskustva s Bijelim biserkom, imam jedan grm u dvorištu, vrijedi li to za bonsai? Mogao bih početi sa stabalcem cca 3-4 cm promjera.
Vrijedi li iskopani panj od lješnjaka?
Lozica?
Japanska dunja (ono što cvate crveno rano u projeće prije nego prolista)?
Unaprijed zahvaljujem...