Znam da je negde na forumu tekst koji sam poslao Mariji pred par godina, nemrem ga najti, pa eto opet.
Nemam pojma zašto svi pišu kako Crveni pauk jako napada smreke, borove, ja sam na njemu i diplomirao i znam ga 30 godina prakse, ali ga nikad nisam vidio ni na svojim borovima ni na smrekicama. Crveni pauk (Panonicus ulmi) spada u grinje, crveni je, veličine je do 0,2 mm muški a ženske do 0,5 mm i jako se teško vide prostim okom. Tetranychus urticae je koprivina grrinja i ona je nešto veća i narančasto žuto prozirna. Protiv njih se koriste akaricidi. Tretiranje sa Demitanom rješava veliki broj grinja, svih razvojnih stadija makar i ne znamo koje su. Iza njega je jako dobar Neoron – Pinoron, kojeg nažalost više nema. Ortus djeluje dobro samo na pokretne oblike Crvenog pauka, dok ne djeluje na jaja. Mitac, Acristin, djeluju na jaja i sve razvojne oblike crvenog pauka. Nissorun i Appolo djeluju samo na ljetna jaja Crvenog pauka. Pirox Fluid djeluje samo na ljetna jaja i najmlađe razvojne stadije Crvenog pauka. Kod akaricida je specifično da neki djeluju samo na jaja i ličinke, pa prežive odrasli oblici, odnosno drugi djeluju samo na odrasle oblike, a ostaju jaja i ličinke prvog stadija, pa zapravo jednim prskanjem nismo sve riješili. Basudin nije akaricid i od prije 2 god je zabranjen.