Ja imam drugačije iskustvo. Dvaput dnevno zalijevanje tokom ovog ljeta. Zasjenjenje mrežom od 80% i dva muga koje imam su u odličnoj kondiciji i to nakon teških zahvata koje su preživjeli.
Jedan drilan i ostao bez kore jer mi je pobjegla mašina i skroz unaokolo ga osakatila tako da sam mislio da je sigurno mrtav, a drugi rano ljetos savijen za 180 stupnjeva u malom radijusu, dakle isto baš težak zahvat.
Valja napomenuti da je supstrat apsolutno propustan. Na jednome čisti floreopor a na drugom samo vrlo krupna pumica (5-15mm). Ni u jednom od tih supstrata za mugača nema ni trunke treseta.
Jedna picea ima mnogo lošiju zemlju od prije tri četiri godine, ima tu i šljunka i zemlje za cvijeće, svega. Isto zalijevana dva puta dnevno i isto tako zasjenjena 80% rezultat -odlična kondicija.
Rekao bih dakle da je u pitanju zasjenjenje i eventualno drin koji sam obilno koristio.
Moj zaključak baziran na tom malom iskustvo je: zalijevaj što više ali koristi što propusniji supstrat.
e, da, i koristio sam drin nakon svakog prčkanja po drvima. Jaču koncentraciju od propisane i češće prskanje, dakle gotovo svaki tjedan.