Prema mojim saznanjima i skromnim iskustvima, vađenje drva iz prirode se obavlja u proljeće i jesen. Zadnjih 4-5 vikenda sam obilazio šume i polja u okolici Zagreba. Naišao sam na zanimljive primjerke, no kako ne znam što smijem i smijem li išta poduzimati sada kao pripreme za vađenje, pitam vas iskusne, stručnjake i majstore.
Što sada mogu/smijem raditi na drvcima u prirodi koja su mi zapela za oko?
Zanimaju me jedino primjerci iz prirode, vrtni centri kao komercijalna ponuda me ne interesiraju. S obzirom na 40-tu koja mi je sve bliže, uzgoj iz sjemena i mladih biljčica je dug proces koji prihvaćam, no 5-10 zrelih stabala bi volio imati i o njima se brinuti dok biljčice iz sjemena i mladice iz prirode stasaju za unuke.
Na balkonu/loži imam jednog pinusa kojeg pokušavam oblikovati i od njega učiniti bonsai. (slike su već bile na forumu:
http://hbf.my-bonsai.com/index.php?topic=276.0).
U šumi sam pronašao nekolik interesantnih bukvi no njihovo vađenje mi se čini kao nemoguća misija. Malo sam ih otkopao i skoro sve rastu iz žila nekog velikog stabla ili mi se barem tako čini. Na "lijevu i desnu" stranu imaju debeli korijen, dok tek poneka ima korijen i na "prednju" stranu. Onaj centralni prema dolje nema ni jedna.
Može li se i kada taj korijen oštetiti kako bi pustio mlado korijenje i omogućio presađivanje?
Da li je dobro u isto vrijeme dirati debelo korijenje i krošnju?
Kako i gdje u okolici ZG pronaći samostalno drvo?
Molio bi iskusne da u ovaj post odgovore kao i da stave linkove (hrvatski jezik) na kojima ima više informacija o vađenju iz prirode. A možda doma slučajno čuvate pisane materijale koje ste spremni podijeliti sa početnicima
Pozdrav
Mario