Užas. Koja svrha je nešto raditi ako znaš da to ubija drvo? Biti "dobar" prema svojim drvima a ostalo tko šiša .... to mi je nekako licemjeran pristup. Valjda polazim od toga da bi bonsaisti trebali biti zaljubljenici u prirodu pa ih idealiziram .... osoba koja odlično oblikuje stablo na demu a zna da će ono kasnije uvenuti možda jest odličan umjetnik .... ali za mene sve više od toga jest upitno. A postoji nešto i iza toga.... za mene!
Ne slažem se u potpunosti... ja mislim da to "nešto" postoji za svakog ko se iole neko vrijeme bavi bonsai hobijem, a pogotovo postoji za majstore. I početnike i iskusne interesira put od određenog materijala do konačnog oblika, a to se može jedino na ovakav način prezentacije. Primjerice pozovu te na demo, daju ti drvo, ti započneš prezentaciju, odrežeš par grana i ljudima veliš nek dođu slijedeće godine na nastavak prezentacije.... Ne pije vodu! Moraš odraditi to za što si pozvan, a još si plačen za to. Svrha je učenje više desetaka ljudi na jednom drvu, a cijena je gubitak drva. Bolje jedno nego da svako izgubi po jedno. Mislim da je fer što je Vaclav to napomenuo... mnogi drugi bi to prešutjeli.