Dio sam gomile, želim to i ostati, no gomila bi trebala mijenjati pristup. Naravno notu individualnosti ću zadržati.
Krenimo od nas i ovog nam foruma. Svi se divimo umjetničkim kreacijama Majstora i onih koji to nisu ali odlično razumiju bonsai kulturu... (Prirodu).... Ponekad padnemo u euforiju i umislimo si da možemo sve i sada, još jedni drugima u tome i pomognemo i podupremo se. Onda netko od nas izvadi fenomenalno drvo, pokaže ga i čuva jer zna koliko mu vrijedi, a 10 drugih odmah hoće isto takvo drvo, vadi 100 na sat, odmah ga reže da bude što više nalik bonsaiu, a tek što je prolistalo uz ogromne napore sve skupljene snage u sebi, mi ga fino ošišamo jer baš imamo viziju krošnje i uvjereni smo da će već iduće sezone izgledati kao neko na naslovnici časopisa. Vratimo se sad onom koji je svoje drvo čuvao par sezona i od njega krenuo raditi kreaciju. Ako smo onda ostali pafff, sad smo to još više i odmah smo kod svojih drva da vidimo kak se kaj takvog da napraviti od naših i taman kad smo se jednu sezonu strpili i odmakli od nule, sad se ponovo vratimo ispod nule jer smo svojom ishitrenošću ubili i ono drvo koje se počelo oporavljati. U međuvremenu smo bili na radionicama i demonstracijama i "naučili" raditi jinove, sharie, presađivati, žicati... i sad to negdje moramo probati. Znamo da nam drva nisu u kondiciji, ali mi smo stekli nova znanja i moramo ih negdje primijeniti. Tup,tras,bum... UPS....na forum...A zakaj je mom drvu ovo i ono i kak da ga spasim? ...
Onda netko uspije dobiti dobre rezultate na drvetu koje čuva i prihranjuje nekoliko godina, mi to vidimo i odmah svog savršenog, pognojimo da ima kaj za klopu i da što prije nabuja kako bi ga mogli rezati, pigati,.... Naravno, on je tolko slab da jedva diše jer smo ga do sad izmaltretirali i gnojivo mu dođe ko otvoreni plamen plastu sijena. I tak godinu za godinom, steknemo i neko iskustvo, lupimo se po čelu, koji smo kreteni bili.... krenemo od nule i u svakom drvu vidimo život, a vadimo samo ono što prepoznamo kao vitalno i spremno na šokove, koji su na sreću sa godinama iskustva, svedeni na minimum.
Ako se netko našao u tekstu, nek se ne uvrjedi !
Ne mislim ništ loše