sto se tiće zemlje.. pokusao sam da stvorim sličnu zemlju u kojemje bilo i prije presađivanja.
To ti je prva velika početnička pogreška. Tako to ne funkcionira iako na prvi pogled izgleda logično, daj si truda i isčitaj topic o supstratima, možeš samo zadnjih desetak stranica i sve će ti biti jasnije.
Ne bih te želio obeshrabriti u startu ali tek izvađeno drvo u bonsai posudi i zemlji za cvijeće je gotovo sto posto osuđeno na smrt.
Znam kak je gadno kada ti prvo drvo rikne i koliko to može obeshrabriti pa te upozoravam.
Treba ti krupan granulat , bolje goli šljunak sa max 10% zemlje nego ovo što si ti napravio. U ovome korijen trune i drvo umire. Supstrat mora biti potpuno prozračan. Ali baš potpuno, to je najbolje za tek izvađeno drvo. Korijen mora disati a ne plivati i utapati se.
Meni se najbolje za crnogoricu pokazala krupna pumica. Komadi od nekih 1 cm u promjeru. Voda samo iscuri vuššš, agresivno zalijevaš i to je to.
Ne mora biti pumica, može biti dobro isprana drobljena cigla ili šljunak, ma sve, sve samo ne zemlja za cvijeće.