Ja sam cuo da ispod tise ne raste nista bas zbog tog otrovnog soka koji pada sa grana i ubja sve zivo ispod! Mada nisam provjerio da li je to tacno...
Nije točno! Ispod tise raste sve što u uvjetima sjene koju stvara krošnja može rasti. I niš ne curi sa tise, i da je tak opasna nebi je sadili po parkovima, perivojima, dvorištima.... Nekad su je izbjegavali u dvorištima jer ju je znala gladna domaća živina pojesti pa je crkavala...
I ja imam takvo iskustvo s tisom. Taksin, kao otrovni spoj tise nije štetan za biljke. Najveća 'mana' tise je u njenoj krošnji koja radi veliku sjenu. Kod nas u Botaničkom vrtu ispod tise nema ničega, no ako, i kad posadimo nešto tada to bilje raste. To su biljke sjene. Druge također, ako ih se stavi uz rub krošnje, rastu ali se izduže prema svjetlu. Taksin je otrovan za ljude i zivotinje no u većim količinama. Navodno su najotrovnije iglice. Od tise se i dobiva jedan spoj taksol, vjerojatno ga sad rade sintetskim putem, koji se koristi u kemoterapijama kod malignih bolesti.
Inače tisa je najstarije Evropsko stablo, ima ih starih i 4000 godina. Negdje u Engleskoj ima jedna kapelica koja je izgrađena u samom deblu tise. Vidjela sam fotku, izgleda prekrasno. A 300 godina stari drvoredi tise u Irskoj, uh.