molim za pomoc oko biljke (početnik)
Bok svima,
ovo je Đuka. moj rodjendanski poklon od buduce punice, dobio sam ga u lipnju.
iskreno, kad sam cuo da dobivam bonsai, ocekivao sam neku tresnju ili sl. velicine 30 cm. tako da kad sam dobio granu sa liscem ko od zivice sam bio malo razocaran. ipak zavolio sam ga brzo, i od prvog trenutka dao sve od sebe da mu bude kak treba. nazalost, moj amaterluk i neznanje ga je dosta kostao. iako sam se informirao koliko sam uspio.
kad sam ga dobio imao je barem duplo vise lisca nego sad. ako ne i trosturko. sa vremenom je samo pocelo otpadat.prva greska mi je bila sto ga nisam stavio na dosta svjetla. onda sam to popravio tak da sam ga stavio na kuhinjski stol di je bilo malo vise, al opet stol se malo trese dok stavis nes na njeg i malo pomalo opet je lisce otpadalo.
nisam niti znao koliko ga treba zalijevati, pa sam iso u hortiulturu, pa u chromos, i nigjde mi nisu rekli nista pametno samo su mi dali nek tekucine za rast, kemija neka zesca, ni to nije pomoglo.
onda sam ga metnuo u spavacu sobu na pod pored velkog prozora, prije jedno 2 mjeseca i mislim da mi je tamo ok. svjetla i zraka ima. ipak, ne cini mi se i dalje da je full fit.
i sad me evo tu, nadajuci se da sam nasao dobro mjesto za dobiti savjet. rado bih i platio kome strucnom za dobar savjet i upute oko odrzavanja.konkretno,
- zasto se kora i listovi smezuraju? koliko ga treba zalijevati?
- zasto je jedan dio drveta konstanto mokar? OZNACENO SA 1. malo ga zalijevam u zemlju, gotovo nista, skoro pa je suha, a cesto ga zalijevam po listovima sa spricom
- jedno 6-7 grančica su u ovih par mjeseci otpustilo sve listove i na vrhu, tam di treba rast su se pojavile crne točkice, OZNAČENO SA 2. da li se mogu kako one izljecit pa da biljka nastavi normlano rast tam?
sto mogu napravit za njega sad preko zime? i htio bi ga presadit. posto sam potpuni pocetnik, full se bojim kad ga krenem presadjivat da cu ga zeznut.
ako ikom kaj znaci - sorta je FICUS RETUSA
puno vam hvala i velim - rado bih platio za strucnu pomoc!