Kojim knjigama? Knjige o bonsaiu su obično prijepisi prepisanih prepisa u kojima se "autori" jedino trude da ne stave ništa novo zbog čega bi ih tradicionalisti pljuvali i da se ne skuži od koga su prepisivali.
Dakle, čast izuzecima, večina ih je napisana na bazi prvih knjiga o bonsaiu.
Danas čak i tradicionalisti prelaze na moderne propusne supstrate, zato što su sipki, rijetki i zato što u njima korijen vrlo brzo raste što je nama koji uglavnom nemamo gotova drva idealno.
Dakle, moj ti je savjet da zaboraviš formule sa običnom zemljom, da zaboraviš Kanumu, akadamu i slične zemlje koje su skupe ko dragi kamen i da koristiš, pumice, liapor, tenisit i treset, barem dok ne zaključiš da je drvo dovoljno dobro da ga nazoveš bonsai, a dotle ćeš već i sam skužiti što je najbolje za njega.
Uz te moderne supstrate ide i agersivno zalijevanje, dakle svakodnevno, te onda još i snažno gnojenje. Jedno ne ide bez drugoga jer ako agresivno zalijevaš drvo u tradicionalnom (pumica) supstratu jedino što ćeš postiči je da ti istrune korijen drva kao što sam to recimo ja uspio napraviti na jednom japanskom pinusu. Moderni supstrat je dobar iz više razloga. Prozračan je i ne može se previše zalijevati jer se voda ne zadržava u njemu.
A što se knjiga tiče, da se vratimo na početak. Večina njih je prepisivanje bez razumjevanja. Gotovo niti jedna uopće ne spominje moderne supstrate koje danas koristi barem 50% uzgajivača, ako ne i više. Sudjelovanje na jednom ovakvom forumu će ti o osnovama dati puno više nego bilo koja pročitana knjiga.