Eto me na otoku Visu i znam da nema smisla prenosit drva iz mediteranske u kontinentalnu klimu, ali ajd se ti suzdrži :-D Pa ako se kome odgovara na početnička pitanja, evo par komada :-)
Na otoku ima podosta Smriča (Juniperus oxycedrus). Po raznoj bonsai literaturi piše da su Juniperusi OK za početnike, ali na ovom forumu sam o oxycedrusu našao samo jednu rečenicu (
http://www.hobibonsai.com/index.php?topic=1889.msg27835#msg27835) gdje Jurica kaže da isti baš i ne vole posude. Pa, da ih uopće gledam ili da ih jednostavno ignoriram?
(BTW, znam da nije sad sezona vađenja, sad samo gledam šta bi se na jesen dalo izvadit.)
Zatim, nađoh ovaj mnogo interesantan grm iz, čini mi se, porodice čempresa. Meni izgleda ko Thuja, ali tko sam ja da identificiram. Ima li tko ideju što je to? Ako je Thuja, da se ostavim toga? Na forumu vidim da je Mario nabavio Thuje pa su mu rekli da Thuja ne voli bacat povratne pupove. Šta kažu najnovija saznanja? :-D
Nadalje, jel ovo što sam označio kao "vrijes" zbilja vrijes? Se isplati zezat sa tim? Ima ga ko plijeve po Visu i dao bi se nać koji zanimljiv primjerak.
I, na kraju, ne pada mi na pamet radit bonsai od bora, pitam samo opće kulture radi: ovaj bor, to je pinus pinaster, jel?
Hvala unaprijed na odgovorima :-D