Forum i ljudima na forumu svaka čast, ovaj forum ima sadržaja i tema za čitanje kolko oš,al ima nas novajlija koji nismo rođeni s iskustvom a sumnjam da si ti samouka, mislim da svako godišnje doba donosi nešto ovisno o kojoj se vrsti drva radi. evo iskreno ja čekam sljedeči meeting da vidim neke stvari uživo., da upoznam ljude i da nešto naučim na svom primjerku npr javora, kad ga i kako ožicat. mnoge stvari se nalaze tu na forumu al ni to to. pozz Mare
Žica se kao i sve ostalo, uzmi žicu i započni, prvo će biti nespretno i ići će jako sporo a kasnije nakon godinu dana i 20 ožicanih stabala ćeš ubrzati.
Otkrila sam da čak bolje ožicavam ljevom rukom. Evo po tom pitanju sam totalno samouka. Ima nekakva logika kako usidriti početak žice i to otkriješ sam kroz rad ....
A što se tiče oblikovanja stabala, nema tu egzaktnih uputa, to je nešto što zaista otkrivaš sam to mi je svakim danom sve jasnije i jasnije, a kriterij je tvoj vlastiti ukus.
Za razliku od uputa za pravljenje npr. origamija koje su striktne i treba ih se pridržavati do detalja, te do besvjesti nešto ponavljati da pređe u rutinu .... kod bonsaija je upravo suprotno, ponavljanja i pravila nema svako stablo je individualno. Dobar dio onoga što radim oko bonsaija radim samouka, nema nekoga tko žica ili oblikuje sa mnom ili mi kaže koje ću stablo izvaditi iz prirode.
Malo sam sada s ovim otišla s teme, ali samo zato da pojasnim prirodu ovoga hobija u kojem je zasta sve na plećima samog uzgajivača i na jedan način kada se gleda nitko vam tu ne može pomoći, treba smo raditi i raditi. Naravno hortikulturni dio priče je egzaktan i njega se da lako naučiti od drugih.
Naravno istina je to što želiš vidjeti stvari uživo .... znam neke početnike koji su krenuli baviti bonsaima nakon što su prije toga bili u našem vrtu. Svakako ih je to poštedilo početničkog lutanja jer su bolje znali kakav startni materijal trebaju tražiti. Isto tako i sama hodočastim Pallov vrt već nekoliko godina i tu nalazim inspiraciju i poticaj za rad.
U vrijeme kada sam ja počinjala nije bilo opcija, mogao si biti samouk ili odustati, a sada su tvari drukčije i početnici brže napreduju jer hvala bogu imaju gdje i kod koga u Hrvatskoj vidjeti bonsaije i popričati o tome.
U tom smislu moj i Andrijin vrt je uvijek otvoren i rado ćemo ga pokazati koga zanima ... samo se najavite da pokosim travu i očetkam mačku