presađivanje u vegetaciji je velik rizik i to ti ne preporučam ...
Možeš ih presaditi i na zimu ili možda ubiti nepravilnim presađivanjem sada... tvoje biljke ti biraš
Slažem se da netko ko tek počinje učiti život biljaka, ne treba riskirati, ali recimo ja jesam, o tome ću kasnije...
Zašto ti i opčenito, ne preporučate presađivanje, premještanje ili vađenje biljaka kad krene vegetacija? Da li si to isprobala na više primjeraka ili jednom do dva ili je samo to tako uvriježeno?
Vadio sam drva u svim mjesecima godine, u svim fazama rasta, jednako tako ih presađivao i premještao u posudama, Nikad se nije dogodilo ništa loše. Drvo jednostavno ili ima ili nema snage preživjeti šok vađenja. Pravila u tome nema definitivno. Drva vađena u idealno vrijeme, sa kompletnom balom korijena koja je rasla u nekoj škrapi i samo odljepljena, jednako preživi kao što neka i umre, opet jednako kao i drvo izvađeno sa mizerijom od korjena, može preživjeti ili umrjeti. Nema ničeg univerzalnog i pravocrtnog. Ako sam nejasan, želim reći da mi je jedna biljka preseljena iz prirode sa kompletnom balom, riknula, dok je druga sa dvije korijenove dlake preživjela. Možemo jedan dio neuspjeha pripisati i nestručnosti, no veliki dio ili sve, je u samom drvetu.
S druge strane, drva izvađena u 7mj na temperaturama višim od 35 stupnjeva, rastu i bujaju na sve strane, bile izvađene sa brdom korijena ili tek mizerijom.
Moja iskustva su sasvim drugačija i koliko god ovaj forum izgleda zasičen brdom korisnih informacija, toliko vidim da bi mogao pisati o brdu iskustva koje svakodnevno stjećem sa gomilom drva o kojima se brinem. Nikako se (i dalje) ne mogu složiti da za nešto nije vrijeme, uvijek je vrijeme za sve, bitno je samo da je neko vrijeme po nećemu malo bolje za nešto, no ne presudno.
Bez loših namjera, samo iznosim moje sve bogatije iskustvo