... dok sam vadio ovo drvo, proklinjo sam dan kad sam se zarazio bonsaitisom.. i šta mi je to trebalo..
Možeš malo napisati o tome?
Drvo je raslo na jednoj padini uz put... ugledo sam ga dva dana prije vađenja dok sam išao u izvidnicu:)... nakon dva dana vratio sam se sa tačkama, sjekirom, škarama za drvo, motikom i štihačom. Prvo sam posjeko velike grane i svo trnje koje je raslo oko njega. I onda sam sa jednim običnim štapom koji sam odsjekao na licu mjesta počeo kopkat oko korijena da ne posiječem sitno korijenje.. S obzirom da je drvo raslo na padini, odnosno usijeci kod puta bilo je dosta tankog korijenja koje je bilo zaista dugačko i moglo se izvući van... tako da imam djelove od 1 metar možda i više korijenja tankog kao žica i tanje...
Problem je isto bio jer je kod tog drva 5 cm dalje raslo drugo veliko drvo koje nisam mogo srušit... presjeko sam debele, vanjske žile, ali drvo se nije micalo s obzirom da je deblo prilično debelo i bilo je dosta okomitih žila "srčanica" do kojih je bilo teško doći s obzirom na drvo koje mi je smetalo, sklisku padinu i okolno korijenje... pazio sam da ne potrgam sitno korijenje cijelo vrijeme...
Također, drvo je raslo u ilovači.. koja je bila mokra i tvrda kao kamen.. tako da sam najviše kopanja zapravo radio sa običnim drvenim štapom koji sam našao u šumi i prstima....
Tek nakon 3 sata drvo se počelo ljulat:)... frustrirajuće je kad misliš da si sve glavne žile odrezo a ono se još negdje drži a ti ne smiješ mlatnut sa sjekirom da ne zezneš sve, jer ti smeta korijenje koje si tako brižno kopo...
Mislio sam čak i odustat.. ali pametniji popušta, tako da je drvo popustilo...
Uglavnom, nakon 4 sata borbe čovjeka i prirode, drvo je utovareno u tačke i dovezeno doma, posađeno u posudu i dobro zaliveno...:)..
I da.. jedna je stvar koju nikako nisam smio zaboravit ponest.. BOCA VODE!... dehidriro sam totalno...:)