Onda niš idem u zagorje i samo bum šoder sijal okolo na okolo.
Biljke su se aklimatizirale, ali tak velika biljka (ne mislim na bonsai) nemože rast u poroznom tlu, naprimjer hrat ili grab, on zahvaljujuči plodnom tlu tak naglo i jako raste, svi znamo da hrastov korjen diže temelje, tak da mu ta zamlja kaj je malo tvrža niš ne smeta. Ja još hrast nisam vido negdi u kršu, zakaj? Jel čovek nema kaj jesti.
A najbolji uvjeti za rast nisu uvjek "najbolji". Biljka isto ko i čovjek što mu više daš, to onda više i više slabi, isto ko i razmažena derišta, ak mu nedaš čokoladu ovaj poludi
Ja osobno mislim da zdrava biljka nemora imat najbolje uvjete za rad, i nekad ju treba pustit da se sam obrani od nametnika, da jača svoj imunitet ko i čovjke kad se bori protiv bolesti, a ja joj samo pružam njegu onda kad joj je to potrebno, kad su to nametnici koji ju mogu ubit i kad toj biljki treba pomoč.
Ljudi moji prašume ne rasteju na poroznim tlima, to su uvjek VLAŽNA, PLODNA i ne tak rjetko BLATNJAVA tla.
Recite vi kaj očete, moji rasteju ko blesavi :)
Uzo sam naprimjer jedan mali kesten, znam pouno vas buju rekli da to nije dobro drvo za bonsai, ali treba sve probat i dat svemu priliku :) Ta biljka raste u zemlji za cjveče ko blesava, po ljeti nisam stigo pratit kak raste, svaki dan nova grana negdi skoči, lišče ogromno, zdravo. Živica isto da ne pričam kak mi uspjeva u toj zemlji.
Vi u poroznoj zemlji morate češče prihranjivat biljke, tretirat ih kemiski, a to više nje prirodno i to je ono kaj se zove kod ljudi krka se s tabletama, pije proteine, pa je faca, bude ona faca s 60 godina kad mu organizam kolabira i sve se to obesi.
Kemija je prirodna znanost, al nije prrodna kad se stvari s kemijom forsiraju, to je neprirodno nezdravo ...
Mogu potegnut i analogije sa svojom strukom i matrijalima. Kad matrijal ostavite na nekoj radnoj temperaturi na koju je on normiran izdržat če jako dugo, a ako ga počnete forsirat, njegova životna dob drastično pada.
Uvjeren sam da u tim supstratima biljka užasno brzo raste i da je zdrava, al ja imam vremena u životu pa nek ona bude zdravija i sporije raste prirodno ljepo bez kemije.