Pozdrav svima...
Imam pitanje u vezi japanskog javora... Radi se o biljci koja je bila posađena u vrtu prijateljice, te je ona odlučila betonirati taj dio. Ja sam s oduševljenjem prihvatila ideju da si uzmem biljke koje su joj smetale.
Smatram se bonsai početnikom, iako imam par bonsai-a već par godina.
Ukratko, zbog nesporazuma u komunikaciji, biljku je iz zemlje vadio muž od prijateljice i obrezao ju bogovski.
Posađen je u teglu koju sam sama radila i pustio je lijepe listiće. Namjeravala sam ga pustiti godinu/dvije, da razvije bar koju granu, pa onda krenuti s oblikovanjem.
Problem je nastao u trenutku selidbe. Prije tjedan dana preselila sam se i radnici iz selidbe polomili su biljku. Pretpostavljam da nije pala, jer bi onda pukla posuda, ali vrh ( ovaj na slici, gdje su izrasli listići ) je bio bio napola odlomljen, te se počeo sušiti.
Odrezala sam ga. Odrezani dio debla sada izgleda živo i zdravo, međutim dolazi jesen, pa zima i jasno mi je da neće potjerati nove listiće do proljeća.
S obzirom da je to biljka koja je ove godine doživjela već dva šoka, prvo vađenje iz zemlje i pretjerano obrezivanje, a onda lomljenje, zanima me kolike su šanse da preživi zimu i da na proljeće pusti nove grančice i listiće.
Da li da ju ostavim vani na prezimljavanju, kao što radim s biljkama koje to zahtjevaju, ili da je ove godine spremim u stan?
Hvala