Što je nekome veliko a nekome malo stvarno neznam , ali kad vidim da je nekome potrebna trening posuda za yamadori od 1 m2 (u ovom slučaju Čajko ali to nije toliko ni bitno) e onda to meni nije veliko nego ogromno.
Jer na ovom forumu je pisano da trening posuda mora biti čim manja i od samog početka drvo privikavat na te i takve uvjete zivota i onda nakon par godina zivota i treninga treba to drvo presaditi u nešto manju posudu. Sad se ja pitam koje veličine će biti ta bonsai posuda da bi u nju stala korjenova bala tog drva?
Ne Jurice, nemoj se ljutiti ali ovo što pišeš je potpuno krivo. Drvo uopće ne treba od početka privikavati ni na kakve uvjete malene posude. Drvo prikupljeno u prirodi samim prikupljanjem, to jest iskopavanjem doživljava redukciju korijenskog sustava koja je ogromnog opsega. Prilikom iskopavanja drvo vjerojatno gubi oko 60-90% korijena. Naravno, paralelno tome događa se i redukcija nadzemnog dijela biljke...rekli bi.. s time je vodni režim u biljci malčice bolje izbalansiran. Korijen biljke prilikom iskopavanja treba iskopati u što većem opsegu. Naravno, to je jasno. Poželjno je ne orezivati dodatno taj korijen kako bi ga se doma moglo ugurati u malu posudu. To je katastrofalna i apsolutno kriva taktika. Ona ima opravdanje jedino ako baš nikako nemaš dovoljno veliku posudu ili...ne možeš ju napraviti.
Čajkovo drvo je sasvim u redu. Posađeno je u posudu koja je adekvatna široko iskopanom ( barem što šire moguće)korijenovom busenu. Taj korijenski sustav ispunit će se novim sitnijim korijenjem tijekom slijedeće tri do četiri godine na taj način omogućiti dodatno orezivanje prilikom presadnje u recimo "bonsai posudu". Čiji god vrt yamadori materijala pogledate, vidjet ćete velike kante s friško iskopanim biljkama. A niti jedan ovogodišnji mugo u finalnoj varijanti neće biti veći-viši od možda 70cm. Ako sadašnja posuda ima 1 metar kvadratni, znači da su joj stranice metar puta metar, a za te tri godine, korijenski sustav lako će se moći dodatno orezati na 50x50cm ili barem 60X50cm, a to je potpuno uobičajena prosiječna bonsai posuda u širokom svijetu. Stablo će imati nebari 40cm, posudu 50 ili 60 cm i visinu 60-70 cm. I uopće mi nije jasno što je tu čudno, preveliko ili ??? Ne shvaćam što je ovdje nejasno? A ovo, ako ti je netko rekao da drvo treba odmah "navikavati" na nekakav život u maloj posudi...taj...ili ti ne želi dobro u tvojoj bonsaističkoj karijeri...ili ti možda i želi dobro ali na žalost...pojma nema o čemu zbori.
Evo, iskreno, to mislim. Ne ljuti se, ove riječi su izrečene uz dobre osjećaje. Kažem to zato što se na forumu stvari često krivo shvate. I zato, šaljem ti odmah i zagrljaj...