Dok prijatelj koji je vadio kasnije ima uspjeh 100%. Neznam možda slučajnost ali takva je realnost.
treba čekati kraj ljeta da vidiš hoće li tada biti živi .... kod nas je smrtnost 100% pa ih godinama ne vadimo - redovito bi krenuli i kroz par mjeseci povenuli
Znam i nama se to dogodilo, 100% gotovih, odnosno jedan koji nam je dao Pavlov nam je živ i taj je definitivno izvađen pred samo pupanje jer je kroz dan ili dva otvorio pupove. Sad možemo po njemu radit kaj hoćemo, samo raste i buja.
Ova knjiga koju sam imala u rukama (i još je imam) je odlična. Napisali su je njemci, dva njemca koji su zajedno radili na kolegiju botanika u Bonnu i izmjenjivali su misli, podatke, .... Ima dosta primjera na pojedine rodove i puno slika tako da se može doći do kvalitetnih informacija. Osim toga dosta spominju hrastove pa otuda i ovi zanimljivi podaci. Ono kaj me još zanima a ne mogu naći je zašto na bukvi treba ostaviti pupove da bi preživjela vađanje a na drugim vrstama to uglavno nije potrebno. Možda ću imati sreće kroz prekopavanje. Mislim, ipak je to knjižurina od 600 strana s fontom veličine 8 valjda (sitno, sitno i gusto napisan tekst).
Evo, ja mislim da ovo s hrastovima vrijedi probati i nije mi uopće nelogično što pišu.
Dakle da sitaknem ono najvažniju rečenicu:
Hrastovi u proljeće moraju potpuno iznova stvoriti provodni sustav za vodu koji će opskrbljivati nove pupove. Ako ga izvadimo prije nego što su te traheje formirane nema šanse da voda dođe do veg.vršaka. Možda onaj čovek koji je pisao da vadi hrastove usred ljeta i da ima dobar uspjeh i nije 'luđak'.
Ja predlažem da svi pokušamo s tim idućeg proljeća, i da svatko izvadi po jedno drvo pa da vidimo. Koliko vidim iz tekstova orezivanje (ako je već prolistali hrast) ne bi trebalo biti problem.