Ja bio jučer u MBM-u. Kakti su ti alati iz Japana, no to je upitno. Jedna konkavna kliješta su 231 kn. Mislim da ću moći naći jeftiniji alat u "hardvare" dućano kod mene doma za sitnu lovu. Malo sam ih pogledao izbliza i izgledaju vrlo upitne kvalitete.
Žicu cijene preko svake mjere kolut 60 kn!
Ima obične bakrene žice izolirane plastkom (ili gumom ) raznih debljina za par kuna o običnom elektromaterijalu. A za obično rezanje grančica ja koristim jedne škare nalik na vinogradarske, no manje su i finije. Mislim da su bila za cvijeće u originalu namijenjene. Da se sve nabaviti za manje novce. Ovaj vikend idem u obližnju šumu gdje ima bukve i graba (nisam siguran 100 %) Pa ću podledati ima li štogod za izvaditi bez previše zeke...
Edit: Jedino što su dobili je nekakav bonsai uvezen iz Japana od 400 do 2000 kn. meni se čini zgodan, no djelovali su malo natrulo...
...i skupo za moj džep...
Svi smo prošli slične faze, pa je moj savjet (ako se misliš baviti ovim hobijem) da poslušaš savjete iskusnijih i da tako ne gubiš dragocjeno vrijeme. Ako imaš doma kakav alat koji ti može poslužiti o.k.! Kupovanje zamjenskog alata po vlastitom nahođenju je bacanje novaca, jer ćeš prije ili kasnije shvatiti da je neupotrebljiv. Bonsai hobi nije jeftin hobi. Što više napreduješ izdaci su sve veći. Alat (japanski) u MBM-u nije loše kvalitete, a cijena je kao i svugdje u europi. Kineski alat iz trgovačkih centara je loš koliko got bio jeftin.
Nadalje ovo nije hobi za nestrpljive, ako želiš još ove sezone imati izvađeno drvo - na krivom si putu. Iskoristi ljeto za traženje materijala (što oduzima jako puno vremena - na ovom području trebat će ti mjeseci da pronađeš primjerak ili dva materijala od kojih možda ni jedan neće biti izvadljiv). Do proljeća se trebaš opskrbiti raznim materijalom kao substratom, šodrom raznih granulacija, sitima, zatim trebaš napraviti drvene sanduke ili sl., proučiti literaturu o vrstama, tehnikama vađenja (ovo "tehnika" naočigled zvuči glupo ali istu vrstu na različitom tlu nećeš uspjeti izvaditi u isto vrijeme, na isti način i istim alatom)...itd. Doma mora biti sve spremno jer vrijeme od vađenja do sadnje mora biti što kraće. Recimo odeš u šumu, nađeš nešto interesantno, naravno nisi ponio ništa od alata, iščupaš biljku za koju ne znaš jel hrast ili bukva, čupanjem joj pokidaš većinu korijenja, ono malo što je ostalo ti se posuši na putu do kuće jer nisi ponio špricu, vlažni krpu ili najlon da ga zaštitiš, naravno doma prvo ideš ručati, pa malo prilegneš…. kad skužiš da imaš biljku ideš tražiti lonac po garaži, nemaš zemlje, polako te već sve to živcira, tutneš biljku u prvu teglu koja je naravno premala, pa još skrešeš korijenje koje samo smeta, zasipaš zemljom iz vrta….i eto ga -
bonsai bez previše zeke . Drugi dan si na forumu sa ponosnim ulovom i pitaš kaj sam to izvadil, kako orezati, kako ožićiti…sto pitanja jer ti se ne da baš danas kopati po netu… popodne je utakmica, a sutra moraš na ribolov. Nemoj ovo shvatiti osobno, pokušavam uštedjeti vrijeme, novac i razočarenje svim većim početnicima od mene. Prvenstveno prouči svu moguću dostupnu literaturu i forume, obavezno si pravi bilješke ili snimaj na hard. Ako već sutra želiš imati bonsai odi u MBM i kupi nešto za soma ili dva kuna. Skupo veliš?! To su primjerci od kakvih cca dvadesetak godina uzgoja. 2000 kn : 20g = 100 kn/godini : 12 mjeseci = 5 kn mjesečno. Toliko recimo potrošiš vode za zalijevanje istog bez gnojiva, supstrata, žice, alata, kemije, vremena….skupo zaista! Ovo je vrlo zahtjevan i ozbiljan hobi u koji treba uložiti puno vremena, puno znanja, strašno puno rada i dosta novaca. Sretno i bez zamjere!