Užasno je nezahvalno bonsai počet uzgajat iz sjemenke. No, dobro ako te to pali to je tvoja stvar. I to načelno nije loše niti mora biti totalni promašaj. Ono što je tvoj problem je što ti ne radiš bonsai. Npr. ova prva tuja... nemreš je tak ostaviti i reći ja tu neću ništa raditi i onda to nazivati bonsaijem. Ako se sjetiš što je gospodin Pall govorio, kako treba grane prikraćivati, kako treba drvo napraviti što manjim mogućim ... i sve ostalo vidjet ćeš da tvoj ne ispunjava gotovo nije jedan uvijet. A mogao bi.
Drugi problem je što su vrste koje si odabrao uglavnom nepogodne za bonsai... loše grananje, slabo bacanje novih pupova.
Treće je da ono što bonsai čini dobrim je njegov nebari.... ukoliko tvoje drvo njega nema, ili je vrsta koja ne radi nebari ... nije dobar startni materijal.
Četvrto je povezano s tvojim učenjem i napredovanjem u znanju i vještini izrade bonsaija. Bez učenja iz svega dostupnog nema dobrog napredovanja. To uključuje sve do čega možeš doći, od knjiga, interneta, foruma, konvencija... i još na kraju sto puta čovjek fula u koječemu. Samo ignoriranje bilo kakve literature je isti kao da ignoriraš literaturu predmeta na fakultetu koji studiraš i kažeš da ćeš ti postati odličan stručnjak ili da to jesi, ali da nikad ništa o tome nećeš pročitati. To je prilično neozbiljan pristup.
Naravno ništa od ovog što sam navela ne treba umanjiti tvoj gušt rada oko biljaka i suživota s njima, no bonsai je nešto drugo. Nemožemo svaku biljku u tegli nazvati bonsai, jer onda se njima bavi cijala nacija.
Ne znam jel sve ovo što sam napisala prestrogo, nadam se da nije, nego da je poticajno. Uzmi literaturu i sve drugo dostupno, sjeti se Pallovih riječi s konvencije i pristupi ovom puno kritičnije. A to je moguće tek kad se oboružaš znanjem.