Što se tiče stupnjeva i fikusa da jednom za svagda rješimo nedoumice. Da li je netko vidio ogromna fikus stabla u prirodnom staništu? Ja jesam- na krajnjem jugu Španjolske uspjevaju kao blesavi. Tamo sam se valjda i zaljubila u njih, Korjenje je takvo da se može planinariti po njima, a stabla
Znači, ta subtropska klima im odgovara i tamo se razvijaju oblike koji podsjećaju na tajvance i njihove bonsai fikuse ( u ogromnom formatu ). To je i ono čemu i mi trebamo težiti. Dakle, pratite temperaturu, primjerice španj. Malage. Tamo znam da postoji hrpa prastarih fikusa. BBC ima stranice na kojima se može provjeriti temperatura za pojedine gradove u Španj. pa se zatim to oponašati. Tamo se zimi, po noći, tem. ne spušta ispod 0 stupnjeva, a često zna biti po danu zimi 22- 23. stupnja. Dakle, fikus može biti na nižoj temperaturi od 15. Ali treba zapamtiti da je to zimi. Negdje sam pročitala (nažalost ne mogu se sjetiti gdje) da fikusu usporavaju sokovi ili da počnu svojevrsno mirovanje ako je temp. niža od 15 ili tako nešto. Što je logično da barem se pripremi za fazu manjeg rasta.
Ako netko misli drugačije neka kaže, barem ćemo imat raspravu.
Ja bi savjetovala da otvaraš balkon po cijeli dan, a po noći da je pritvoren kako bi imala temperaturnu razliku između dana i noći, ali ne manju od 15 stupnjeva...za svaki slučaj jer je biljka bolesna i sada je treba tetošiti. A kad se oporavi onda možeš malo manje brinuti. Onda može i do 10 stupnjeva. Tak bi ja to