...ja ionako nemam velikih problema sa mahovinom jer vrlo brzo uvene od snažnog sunca kod nas.
Gle Andrija, to ti je recimo nama normalno... mislim da sunce sprži mahovinu, dok nekome mahovina uživa bez sunca i postaje sastavni dio životnog okoliša. Recimo eskimima je normalno da dan traje 6 mj. i da žive u igluu, meni recimo to nije normalno... i tak to... ljudi se identificiraju sa staništima
Ma definitivno ali mahovina iznad nebarija čini koru trulom i to ne znam koliko je dobro. Upravo je Pall složio takvu tekućinu jer živi na sjeveru gdje mahovina raste jače nego u Dalmaciji. Nas dvoje npr. se moramo zaštiti od prejakog sunca i napravit nekakvo sjenilo u vrtu za makar dio osjetljivijih drva.
psspss.... to je išlo mog dragog prijatelja Sebastijana... nema veze
Bez brige budi, odmah se dalo iščitati između radaka
Kaj se tiče mahovine i algi... one mogu istruliti i uništiti koru ispod, a i 'skupljati' raznorazna stvorenja koja ne želimo imati na kori, ispod kore i dublje. Dok god je mahovina gore unutra se stvara vlažan i topao ambijent, idealan za stvaranje bakterija i gljivica.
Lišajevi su drugačiji, mogu živjeti u puno dramatičnijim uvjetima i ne štete drvetu, rastu vrlo sporo i daju mu jedan rustikalni izgled, što može biti smo pozitivno. Lišajevi uglavnom rastu na vrlo nezagađenim područjima i tako gdje nema nekih drugih konkurencija. Ne navlače na sebe neka druga stvorenja koja ne bismo željeli pa prema tome nisu opasni ak ih ostavimo na drvu.