Prije nekoliko dana sam s Dudom razgovarao o toj "šljaci" i ne budi ljen, prosijao i uzeo samo sitno brašno, napunio posudu i zaljevao je.... voda prolazi kao kroz sito. Probajte! Istina da na dnu posude iz koje izvadiš drvo, djeluje odbojno, no ne štopa vodu.
Da, ali bitna stavka je što si ti to zaljevao kroz sito, ali kad to isto probaš napraviti u posudi koja ima samo jednu ili dvije rupe, problem je očit.
Uvidom u boldani crveni tekst, lako je zaključiti... no da ne dramimo (ili barem ja) oko toga. 10% sitne šljake u sadržaju pumice, ispere se kroz mrežicu na posudi, koja je u mom slučaju 4mm "oko" Ne pada mi na pamet prosijavati ni za male posude, a kamo li za "tuškade" u koje ide i 2-3 vreče pomica
Pa i svima nama kad doma zalijvamo voda prolazi, problem nastaje kad se voda previše dugo zadržava zbog '0' granulacije. I onda ako imaš plitku bonsai posudu korijen praktički leži u vodi.
Da ne ponavljam sto puta, naš grab je bio u čistoj kaljuži kad smo ga presadili jer smo vijdlei da ne napreduje, a imao je moderan supstrat. Kako onda to objasniti ako je normalno gotovo neograničeno zalijevanje??
Mislim da se između dva zalijevanja tlo mora malo biti možda samo vlažnjikavo prema suhonjavom.
Sjećam se da sam u našem vrtu rekla Pallu kako mislim da S zalijeva previše biljke. Ispričala sam mu kad i koliko on to radi i kaže on.... dobro, to da se može zalijevati koliko hoćemo je relativno, odnosno, kad to govorim računao sam da ljudi imaju zdravi razum i da znaju da to ne znaći non stop zalijevati... i kaže još... morat ću korigirati svoja izlaganja za one koji predoslovno shvate pojam agresivnog zalijevanja...
dakle, i s modernim supstratima se može pretjerati, a posebno, ono o čemu ja zapravo od početka govorim, sa biljkama netom presađenim u bonsai posude.