Sa ovom zelenikom smo imali problem. Nakon što smo je presadili u bonsai posudu u 3.2008. nakon toga više nije pokazivala ikakve znakove napredovanja, dapače, listovi su od tada polako ali sigurno otpadali i cijelu sezonu je mirovala. Nakon što ni ove sezone rasta nije pokazivala ikakve znakove napredovanja odlučio sam je presaditi u mješavinu sa minimalno treseta. Kada sam zeleniku izvadio iz posude skužio sam da je kompletno korijenje istrulilo i da bi sigurno uskoro odapela. Pretpostavljam da je razlog tome više treseta od one preporučene doze a zalijevanje i prihranu sam vršio agresivno.
Zeleniku sam prije otprilike mjesec dana presadio u pumice i minimalno treseta, nastavio sam sa agresivnim zalijevanjem i na preporuku prijatelja poljoprivrednika napravio potpunu defolijaciju i pokrio je najlonom kako bih povećao vlažnost zraka. Jučer je zelenika pokazala prve znakove želje za rastom nakon skoro jedne i pol godine.
Drago mi je da je upalilo. I mi smo imali sličan problem sa onim S-ovim grabom koji je već nekoliko godina u bonsai posudi (onaj s izložbe). Jako je slabo napredovao. Začuđujuće za grab. Odlučili smo ga presaditi jer nije bilo razloga više odugovlačiti i čekati. Bio je posađen u gotovo čisti tenisit sa malo treseta. Tlo je bilo kao kaljuža kad smo za izvadili. Prestrašno. Vjerujem da ono o agresivnom zalijevanju treba ipak uzeti s rezervom. Odnosno, agresivno zalijevanje ne znači non stop zalijevati i biljci se niš neće doboditi. Sad se dobro oporvio, ali ovu sezonu nije niti upola napredovao kako bi se očekivalo. Sad je u čistom pumice i to ona s većom granulacijom (iako je u bonsai posudi).
Sad si baš nešto razmišljam koji bi mogao biti uzok takvom odumiranju korijena. Nameće mi se pitanje.... Ima li to možda veze s orezivanjem korijena kod friško presađene biljke. Naime taj grab se prošle godine smrznuo. Potjerao je već u siječnju kod su temp. bile visoke i onda kad je u veljači bilo -15 on je smrznuo s poluotorenim pupovima. Kako se ništa do travnja nije promijenilo porezali smo mu sve pupove.
To je tehnika koja se primjenjuje (ovo što si i ti Andrija napravio) jer rezanjem ili otkidanjem svih pupova potićeš nove ture stvaranja hormona koji potaknu pupanje. Sve dok su listovi na granama taj impuls stvaranja hormona miruje bez obzira jesu li pupovi živi ili mrtvi, jesu li listovi zdravi ili suhonjavi.
No da se vratim na presađivanje... orezan korijen i malo zelene mase ostavlja vodu u posudama netaknutu. Zalijevamo li takvu biljku kao i sve druge, svaki dan ili čak dva puta dnevno, napravili smo joj zlo. Naime supstrat se nikada ne uspije osušiti i korijen zbog pomanjkanja kisika trune. Mislim da bi biljke nakon presađivanja, a posebno kad se stave u bonsai posude trebale prolaziti posebna tretman, odvojene od drugih biljaka.
Jel vaša biljka bila posađena te godine u bonsai posudu?
Naša je svakako imala prošle godine loš prirast korijena jer je zbog smrzavanja vrlo loše rasla cijele sezone. Agresivno zalijevanje joj je prouzročilo kaljužu u posudi bez obzira na moderan supstrat.
Ovo samo pišem zato da promislimo koliko je ipak labavo ono: može se zalijevati koliko hoćeš... to baš i nije tako.
Još jedna sitnica... neke od biljaka koje nažalost ove godine nisu pojerale vadili smo iz posuda, kanti. Na dnu se skopio jedan sloj utabanog, tvrdog sitnog supstrata od pumice (to je valjda ona '0' koja se isto nalazi u supstratu). Nije baš djelovalo ohrabrujuće. Možda bi ipak trebalo dobro ispirati supstrate prije punjenja u posude (posebno u bonsai posude) gdje se zbog te '0' lošije tlo ispire, loše suši te zagušuje korijen. U tako kratko vrijeme (pola godine ili godinu dana) niti jedan zemlja se ne uspije tako nabiti kao sitniš iz pomice. Te biljke su doslovno bile u posudama pola godine a supstrat je bio gotovo kao kamen. Osim na površini gdje uvijek izgleda jako prozračno.