Čačkao sam na sve načine, ne bi li saznao više... i skoro pa nisam ništ saznao
Wood hardener kojeg Pall spominje, može biti jedino epoksid ili poliester. Kako god...razgovarao sam sa majstorom koji radi brodove/plovila/jahte, od kojeg sam nabavio Westov epoksi i rekao je da se on razrjeđuje acetonom (koji je jeftiniji od originalnog razrjeđivaća, a koji se i ne koristi u HR), ako želimo da prodre dublje u drvo, no pri radu na visokoj temperaturi (trenutna u HR) epoksi će sam od sebe prodrjeti dublje u drvo. Jedina mana acetona je brzo hlapljenje, pa sve treba dobro isplanirati i pripremiti jer će aceton ishlapiti u roku 10-20min. Dakle za veće površine treba više puta zamješati komponente. Aceton ne razara strukturu epoksia i nema nikakve opasnosti od njegove upotrebe.
Sve imam doma i čim stignem ću probati na nekom suharku, a ak budete dobri, budem vam prenio rezultate
Pa kako izgledaju uzivo suhi dijelovi premazani tim sredstvom?
Plastificirira li to drvo ili ne?
Prvi pokušaj je rezultirao laganim sjajem, no to se da riješiti sa dodavanjem više punila, kako bi se dobila mat nijansa. Da, plastificira drvo i kroz to, voda više nema ulaza, UV je stabilan i postojan... no za još prirodniji izgled, trebalo bi neposredno nakon premazivanja epoksiem, drvo očistiti sa acetonom. Epoksi ostaje u strukturi drveta i čuva ga iznutra, a vanjski sloj gdi smo ga donekle otklonili, suši se puno brže od atmosferalija i ne propada. Jedino nedefinirano, ostaje, da li smo zadovoljnji stupnjem izbjeljivanja suharka koje treba napraviti limesulphurom, jer nakon epoksia, limesulphur više nema funkciju koju smo navikli vidjeti...eto ukratko!
U međuvremenu sam si kod Waltera nabavio taj woodhardner i sad mogu kemijati do mile volje... godine će pokazati!