Jurice, ako ćeš tradicionalnim pristupom, ranu treba očistiti i premazati sredstvom za zaštitu rana koje sadrži fungicidno sredstvo, ili suhi dio drveta tretirati lime sulphurom. Siguran sam da možeš upotrijebiti i Sadolin bezbojni ili slično sredstvo, ukoliko truli dio nije jako blizu živome, kako sredstvo ne bi uspjelo prodrijeti do živoga kambija u otrovati biljku. Po novijim shvaćanjima, ne treba učiniti ništa. Biljni organizam sam će se obraniti od daljnjeg truljenja i demarkirati truli dio prema živom i zdravom dijelu biljke. Štoviše, čak se naglašava da sve te paste i premazi dodatno podržavaju veću vlažnost rane i pospješuju rast raznih mikroorganizama i fungi.
Ovo ti je dobar tekst:
http://walter-pall-bonsai.blogspot.com/2009/01/about-sealing-wounds-on-trees.html
Bitno je sigurno da biljka zdravo i snažno raste, jer je to prvi preduvjet da je sposobna obraniti se od napredovanja infekcije gljivama ili čime već. Drugim riječima, slabe biljke bolje će trunuti, slabije kalusirati i teže stvarati linije demarkacije prema trulom od snažnih i zdravih biljaka.
Htio bi sam da mi taj mrtvi dio debla dalje ne propada tj .da ostane kakav je sada (da se opet ne počne mrvit). Znači dovoljno je premazati tekućinom za jinove ( imam je iz kućne proizvodnje). Sadolin i ostala slični premazi mi baš ne ulijevaju povjerenje glede daljnjeg života biljke!
Ajde ti za sad sve samo očisti do dijela kojeg želiš, nemoj ničim premazivati. Posebno pažljivo i temeljito očisti dio koji je uz kalus. Ako se biljka ukorijenila, slobodno malo i ošteti kalus, to će ga pobuditi da bolje zatvara. S vremenom češ vidjeti da li ti drvo propada i dalje. Ne poznajem tu vrstu, no nije se z aigrati jin tekučinom, može nanjeti žtete, ako je upije živi dio drveta. Manje štete češ imati od neke lazure koja je na bazi voska i prirodnih smola, no moraš čitati deklaracije.
Pall u tekstu koji ti je preporučio Seba, spominje kravlji loj, po meni je to najidealnija stvar za zaštititi drvo, no u tom slučaju se zaštičuje živo drvo, što znači da moraš ukloniti sav trulež do kraja. Loj treba nanjeti tako da zatvara cijeli rez, skoro pa "hermetički" (nije mi baš jednostavno objasniti) no valjda kužiš!