0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.
Znamo da je Mario napisao ovu temu jel oće da mu sad mi velimo kak je bijelograb no 2 super i bez nebarija. E, PA NIJE!!!! Drvo ti je obična cjepanica zapiknuta u posudu...
Citat: Goran Cajko - 27-01-2009, 09:55:09Znamo da je Mario napisao ovu temu jel oće da mu sad mi velimo kak je bijelograb no 2 super i bez nebarija. E, PA NIJE!!!! Drvo ti je obična cjepanica zapiknuta u posudu...Stvarno , ovo je bilo malo okrutno.
Citat: jurica - 27-01-2009, 11:15:03Citat: Goran Cajko - 27-01-2009, 09:55:09Znamo da je Mario napisao ovu temu jel oće da mu sad mi velimo kak je bijelograb no 2 super i bez nebarija. E, PA NIJE!!!! Drvo ti je obična cjepanica zapiknuta u posudu...Stvarno , ovo je bilo malo okrutno. Možda samo tak izgleda Evo Jurice, imaš pravo od prve pogoditi, zašto Čajko nije stavio fotke svoje lovine! Malo smo OT
Povod ovom razmišljanju su neka M&A drva koja zbog karakteristike vrste i nemaju nebari, no imaju nešto privlačno i karakterno u dodiru sa tlom u posudi.
Citat: Mario - 27-01-2009, 09:13:43Povod ovom razmišljanju su neka M&A drva koja zbog karakteristike vrste i nemaju nebari, no imaju nešto privlačno i karakterno u dodiru sa tlom u posudi. Nemaju nebari jer te vrste nemaju takvo korijenje ali imaju izvrstan bankon karakterističan za svoju vrstu. Npr. najkvalitetnije bonsai masline u svijetu nemaju nebari, ali zato imaju to širenje - bankon. Naše stabla ne spadaju u ona stabla koje nemaju nebari - to nikako ne stoji!
Može li sad netko, precizno objasniti .... Što je to nebari?Da li je to samo i isključivo, površinsko korijenje?... ili i bankon?... ili i "šlape" kod acera?... ili jednostavno, dio debla u dodiru sa tlom?
Citat: Mario - 27-01-2009, 12:36:31Može li sad netko, precizno objasniti .... Što je to nebari?Da li je to samo i isključivo, površinsko korijenje?... ili i bankon?... ili i "šlape" kod acera?... ili jednostavno, dio debla u dodiru sa tlom?Imali smo temu o tome nedavno > Vrat debla - bankon / nebari
Dakle, naglasak je na stabilnosti i to je bit.
Onda moj bjelograb No:2 ima nebari
Naka sve to skupa zove ROOTAGE, a sve te oblike korijenja - root formations.Mi sve to lapidarno nazivamo nebari jer je tako najlakše i najkraće.