Sredstvo za vodonepropusnost - to je nešto od Sike. Ali kako se točno zove proizvod? Tamo si dao cijelu listi zaštita i dodataka za beton. Jel dovoljno da pitam "Sikin dodatak za vodonepropusnost" i to je to?!
Sika 1 / Dodatak za vodonepropusnost morta.
SikaCim Waterproofer / Dodatak za vodonepropusnost mortova i betona
ja imam ovo prvo, a i drugo je dobro ako ga nađeš.
Koliko se otprilike suši beton u kalupu? Našla sam na netu da se jedan dan suši u kalupu u vrećici, a onda još 7 do mjesec dana.
Čitajući po netu sam vidjela da je doziranje vode jako bitno. Imaš neke omjere? Da ne pretjeram.
Sa običnim cementom to traje malo dulje, a sa ljepilom za pločice i 7 dana, a ako dodaš lak lazuru u mort/beton (kao Don) onda imaš fleksibilnu posudu
Beton se ne suši nego se stvrdnjava. Ja to radim u podrumu i uvjeti su mi idealni, nije toplo i nema vjetra. Temperatura mi je oko +12 i to je idealno. Ti možeš umotati u neki najlon i u sjenu staviti. Bitno je da voda ne hlapi brzo u prvom danu ili prva dva.
Najranije sam posudu vadio iz kalupa nakon 12 h, a sve dalje vadim nakon 24 h. Pobrusim ih nakon 48 h i nakon toga mažem sa lak lazurom ako želim. Lak lazura može biti vlažna na posudi i nekoliko dana, no ne brini, sve to "diše" i sve se odvija u dobrom smjeru. Kad vidiš da ti je laklazura suha i ne packa se, to je to.... posuda je gotova, a treba joj još 2 tj da beton postigne svoja svojstva.
Voda će sama nači mjeru, ocjedi sve viškove prije miksanja podrapanih novina a onda ocjedi i izmješane novine... najbolje je kad je vlažno, a na dnu kante ne ostaje ocjeđena voda. To je dovoljno za 1:1 cementa i sve se da dobro izmješati i fino slagati. Nakon što napuniš kalup, sakupi spužvom višak koji se cijedi unutar posude.... i to je to!