Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Što je baked loam?  (Posjeta: 60873 )

0 Članova i 9 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Sandev

  • Zaslužni član
  • *****
  • Postova: 1808
  • Lokacija: Zagreb
  • Total likes: 11
  • Never underestimate the power of stupid people
Odg: Što je baked loam?
« Odgovori #75 : 14-09-2007, 10:38:17 »
Ma naravno Mare. A ko ga šiša kaj je crvenkast, pokriješ to mahovinom ili staviš sloj tla kakvog ti volja.

Offline Mario

  • Zaslužni član
  • *****
  • Postova: 6904
  • Lokacija: Zagreb
  • Total likes: 4
  • Yamadori Selektor
    • Mario yamadori selektor
Odg: Što je baked loam?
« Odgovori #76 : 14-09-2007, 10:39:44 »
Ma naravno Mare. A ko ga šiša kaj je crvenkast, pokriješ to mahovinom ili staviš sloj tla kakvog ti volja.

Samo da to ne vidi neko iz svijeta tenisa, mogli bi početi igrati tenis na mahovini  :mdr:

Offline Marija

Odg: Što je baked loam?
« Odgovori #77 : 14-09-2007, 10:42:43 »
Samo da to ne vidi neko iz svijeta tenisa, mogli bi početi igrati tenis na mahovini  :mdr:

Možda mravi, jer je teren premali  :mdr:
Pozdrav, Marija
https://meledabonsai.com/ | Meleda Bonsai

Offline helleborus

Odg: Što je baked loam?
« Odgovori #78 : 17-09-2007, 12:11:02 »
Interesantno. Boja je izvrsna.

... Još je interesantno da je materijal nevjerojatno lagan vreča cca 20 kg.

Zaboravila sam koliko su velike one vreće s tenisitom Sebastijane?! Ovo nije jeftino kao tenisit, ali možda se više isplati nego što izgleda na prvi pogled. Jer ako je taj materijel tako lagan znači da bi volumenom vreća mogla biti i duplo veća od one s tenisitom. A da ne govorim o tome koliko je lakše prenositi takve posude, napunjene Liaporom, s ionako preteškim biljkama.

Offline Mario

  • Zaslužni član
  • *****
  • Postova: 6904
  • Lokacija: Zagreb
  • Total likes: 4
  • Yamadori Selektor
    • Mario yamadori selektor
Odg: Što je baked loam?
« Odgovori #79 : 17-09-2007, 12:19:25 »
Interesantno. Boja je izvrsna.

... Još je interesantno da je materijal nevjerojatno lagan vreča cca 20 kg.

Zaboravila sam koliko su velike one vreće s tenisitom Sebastijane?! Ovo nije jeftino kao tenisit, ali možda se više isplati nego što izgleda na prvi pogled. Jer ako je taj materijel tako lagan znači da bi volumenom vreća mogla biti i duplo veća od one s tenisitom. A da ne govorim o tome koliko je lakše prenositi takve posude, napunjene Liaporitom, s ionako preteškim biljkama.

Sad testiram liapor na zadržavanje vlage, iako mislim da ne bude mogao održavati vlažnost ko tenesit. To kaj se tiče volumena, u pravu si. Mislim da je 3x veče zapremine od tenesita iako je posuda fi 35 cm poprilično teška kad je natopljena vodom, po čemu zaključujem da se dobro napio  :yes:

Offline helleborus

Odg: Što je baked loam?
« Odgovori #80 : 17-09-2007, 12:33:18 »
Ajd baš me zanima kaj će pokazati testovi. Mislim da nema razloga da ne upija dobro vodu jer ako je tako velika razlika u težini prije i poslije zalijevanja... najbolji je pokazatelj moći upijanja. A i tenisit je težak kad se napije vode, ali je dosta težak i kad je suh. Mislim da je važnije provjeriti, a to već i jeste (djelomično ili potpuno- ne znam), da se ne mrvi jer ako nakon nekog vremena iz toga nastane blatna kaljuža onda je to niš koristi. Vjerujem da gal ne bi samo tako žrtvovao svoje biljčice.

Mario:
kaj veliš da nam je dobra voda u kvartu ? (mi smo sam skoro prvi susjedi- u svakom slučaju najbliži si nam od svih ljudi koje poznajemo i još se baviš bonsaijem, ah  :love: )Baka koja ima kuću pokraj naše veli da je voda u Novakima puna kamenca. Jesi li možda nosio uzorak na testiranje ili kaj?! A kaj se tiče podneblja i kiše... tamo će biti pravi raj za biljke. Mislim da osim dva mjeseca preko ljeta uopće neće trebati puno zalijevati. One biljke skoje smo odnijeli tamo nismo već zalili od kad su počele kiše početkom 8. mjeseca.

Offline Marija

Odg: Što je baked loam?
« Odgovori #81 : 17-09-2007, 12:39:05 »
Mislim da je važnije provjeriti, a to već i jeste (djelomično ili potpuno- ne znam), da se ne mrvi jer ako nakon nekog vremena iz toga nastane blatna kaljuža onda je to niš koristi. Vjerujem da gal ne bi samo tako žrtvovao svoje biljčice.

To je definitivno najvažnije! Iako vana ma kontinentu nije nevažno da li se smrzava. Pall je o tome govorio za onu najjeftiniju akadamu - da nije dobra jer se smrzava, za razliku od one skuplje.  :smile:
Pozdrav, Marija
https://meledabonsai.com/ | Meleda Bonsai

Offline Mario

  • Zaslužni član
  • *****
  • Postova: 6904
  • Lokacija: Zagreb
  • Total likes: 4
  • Yamadori Selektor
    • Mario yamadori selektor
Odg: Što je baked loam?
« Odgovori #82 : 17-09-2007, 12:45:53 »
Vjerojatno je baka puna iskustva pa zna kaj priča  :great:
Istina je da su Novaki tik do Poljanice, ali nisam siguran da imaju istu cijev za vodovod. Raspitat ću se pa javim, a sad o onom kaj znam.
Uzeo sam vodu iz stana u Španskom, jednu od flaširanih u dučanu i ovu iz pipe u Poljanici. Stavio sam tri iste posude sa istom količinom vode na vatru i pustio da voda pokipi. U posudi sa vodom iz Španskog, ostao je bijeli talog po dnu i po stijenkama posude, ova flaširana je ostavila neke mrvice po dnu, a Poljanička je očistila posudu ko deterđent, ni traga ikakvim naslagama. Drugi dokaz da kamenca nema je bojler za centralno koji radi več 6 g, pa sam zvao majstora da ga provjeri prije nego priključimo još jedan stan u kuči, majstor je rekel da imamo čistu vodu jer kamencu nema ni traga u bojleru, a u ZG veli da bojler može najdulje 2g bez čiščenja od kamenca, tak veli čovjek. I treči test su tamnoplave pločice u kupaoni u podrumu, na kojima ne ostaje baš nikakav trag od vode i kapljica od vode. Eto sad ak imamo istu vodu, budi sigurna da kamenca nema.

Offline Marija

Odg: Što je baked loam?
« Odgovori #83 : 17-09-2007, 12:54:27 »
Mario postao si glavni laborant na forumu...  :gigle:
stalno nešto testiraš...
Pozdrav, Marija
https://meledabonsai.com/ | Meleda Bonsai

Offline Mario

  • Zaslužni član
  • *****
  • Postova: 6904
  • Lokacija: Zagreb
  • Total likes: 4
  • Yamadori Selektor
    • Mario yamadori selektor
Odg: Što je baked loam?
« Odgovori #84 : 17-09-2007, 13:01:29 »
Mario postao si glavni laborant na forumu...  :gigle:
stalno nešto testiraš...

Jednostavno sam takav  :mdr:
Puno toga me zanima, a malo toga mi je teško.

Evo Duda raspitao sam se za vodu. Novaki Poljanica i Bukovje su na istom vodovodu. Pital sam čovjeka koj ga je kopal. Trenutno su na našem kraju redukcije jer je rezervar opasno ispražnjen, ak ove zime ne bude snjega, imali budemo problema. Veli čovjek da kolko god kiše bilo, samo prohuji niz sljeme, a tek polagano otapanje snjega uspije napuniti rezervar.

Offline Mario

  • Zaslužni član
  • *****
  • Postova: 6904
  • Lokacija: Zagreb
  • Total likes: 4
  • Yamadori Selektor
    • Mario yamadori selektor
Odg: Što je baked loam?
« Odgovori #85 : 17-09-2007, 13:40:59 »
Mario:
kaj veliš da nam je dobra voda u kvartu ? (mi smo sam skoro prvi susjedi- u svakom slučaju najbliži si nam od svih ljudi koje poznajemo i još se baviš bonsaijem, ah  :love: )

Prva moja bonsaisuseda, baš me raduje ovakav razvoj događaja  :love:
Nadam se i nekoj opuštajučoj kavici uskoro, ma gdje bila  :great:

Offline helleborus

Odg: Što je baked loam?
« Odgovori #86 : 18-09-2007, 10:52:32 »
Ma fenomenalno. Baka (susjeda) veli da su oni sami kopali vodovod. Čini se da su svi mještani bili uključeni u radne akcije. Možda baka ne zna kakva je voda u Zagrebu pa joj je ova puna kamenca. Super da si sve ispitao i testirao. Sad si ne moramo niti stavljati neki aparatić protiv kamenca koji nam je nudio majstor za 2500 kuna. I meni se do sada činilo da je voda puno mekša od ove u gradu.
Kavica? Naravno. Dapače. Mi se valjda kroz mjesec dana useljavamo.  :yupi:

Malo mi je nevjerojatno da su rezervari tak kritično. Pa tam je furt neka kiša. Veli baka da su redukcije vode jer su sad počele berbe pa ljudi previše troše na pranje kanti nakon pravljenja mošta.

Ak buš se tam šateo mi ti već imamo tam posađene u zemlju neka drvca za buduće bonsaije. Možeš pogledati. Novačka 20.

Offline Mario

  • Zaslužni član
  • *****
  • Postova: 6904
  • Lokacija: Zagreb
  • Total likes: 4
  • Yamadori Selektor
    • Mario yamadori selektor
Odg: Što je baked loam?
« Odgovori #87 : 18-09-2007, 11:18:12 »
Ajde nek što prije prođe taj mjesec do preseljenja  :great:
Da to s berbama sam i ja čuo, no to je lokalna spika. Prvo su zatvarali vodu svaki drugi dan od 8-14, pa su je onda neko vrijeme zatvarali od 22-8 i sad je fala Bogu ima non stop.
Bil sam jednom kraj vaše hiže, no bum pričekal da se doselite, nije baš da mi se vadi sačma z riti  :mdr:

Offline helleborus

Odg: Što je baked loam?
« Odgovori #88 : 18-09-2007, 12:51:36 »
Baka ti je opasna sve u 16. Pazi sa svojim pesima na nas ko da smo si familija.

Offline Mario

  • Zaslužni član
  • *****
  • Postova: 6904
  • Lokacija: Zagreb
  • Total likes: 4
  • Yamadori Selektor
    • Mario yamadori selektor
Odg: Što je baked loam?
« Odgovori #89 : 18-09-2007, 13:06:23 »
Baka ti je opasna sve u 16. Pazi sa svojim pesima na nas ko da smo si familija.

Nek tak i ostane  :great:

Nego, čini mi se zanimljiv onaj put od vaše hiže prema šumi, morat čemo ga malo pročešljati, tam sigurno ima dobrih drva  :mdr: