Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Što je baked loam?  (Posjeta: 60854 )

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Andrija Zokić

Odg: Što je baked loam?
« Odgovori #30 : 20-03-2007, 10:40:25 »
Evo je i Marija postavila zanimljivo pitanje Walteru:

Marija  said...

My compliments for this blog, it is very useful and inspirational for bonsai enthusiasts :-)
I have few questions...
What do you think about using Bims as part of soil mixture?
Since you are using mixture of 70 to 80 % of baked loam and 20 to 30 % of rough peat, do you need to use more fertiliser than regular?
Thanks,
Regards, Marija


Walter Pall said...

Marija,
Bims and pumice is the same. You can use it instead of baked clay. Pumice only does not have a good color and is so light that it swims away when one waters strongly.
One needs more fertilizer than with old-fashioned bonsai soil.
Walter

http://walter-pall-bonsai.blogspot.com/2007/03/baked-loam-as-main-ingredient-for.html
andbonsai.com ~ andbonsai studio

Offline marinko beg

Odg: Što je baked loam?
« Odgovori #31 : 20-03-2007, 23:35:12 »
Bims and pumice is the same. You can use it instead of baked clay.
Zato ja za sve cetinare koristim 80 do 90 posto bimsa i samo 10 do 20 posto akadame.
Kod bjelogorice oko 70 posto akadame i 30 posto bimsa.

M

Offline istefano

Odg: Što je baked loam?
« Odgovori #32 : 21-03-2007, 10:55:47 »
a kaj je to bims

Offline Marija

Odg: Što je baked loam?
« Odgovori #33 : 21-03-2007, 11:09:52 »
a kaj je to bims

Njemački naziv za vulkanski pijesak, koji je hranjiv.
Pozdrav, Marija
https://meledabonsai.com/ | Meleda Bonsai

Offline gal

Odg: Što je baked loam?
« Odgovori #34 : 21-03-2007, 12:49:00 »
a kaj je to bims

Njemački naziv za vulkanski pijesak, koji je hranjiv.

Viš na  :idea: ima pored Lepoglave fosilni vulkan! kad bi se dala ispitati hranjivost dotičnog pjeska? Hm... sad sam se sjetio da sam tamo našao samo akaciju, a ona raste gdje ni korov neće.  :no:

Offline Marija

Odg: Što je baked loam?
« Odgovori #35 : 21-03-2007, 15:55:44 »
O Pallovoj mješavini su pisali i slovenci na svom forumu  ;)
http://www.bonsajklub.si/bonsajforum/viewtopic.php?t=639
Pozdrav, Marija
https://meledabonsai.com/ | Meleda Bonsai

Offline marinko beg

Odg: Što je baked loam?
« Odgovori #36 : 21-03-2007, 18:11:15 »
O Pallovoj mješavini su pisali i slovenci na svom forumu  ;)
http://www.bonsajklub.si/bonsajforum/viewtopic.php?t=639
Ovako izgleda moja mjesavina za crnogoricu,pogotovo borove.Ovo je onaj najdonji dio koji se baci u posudu prije nego se stablo stavi u nju.
m

Offline Andrija Zokić

Odg: Što je baked loam?
« Odgovori #37 : 21-03-2007, 18:33:31 »
Ova mjesavina koju koristi Walter Pall je jako zanimljiva pogotovo nama u Hrvatskoj, posto su svi njeni sastojci nabavljivi i pristupacni cijenom, a ocito je da nije losa kada je koristi majstor sa takvim iskustvom.
andbonsai.com ~ andbonsai studio

Offline Aleksa

Odg: Što je baked loam?
« Odgovori #38 : 21-03-2007, 21:16:24 »
Procitao sam u Kimurinoj knjizi da zemlja za bonsai ne smije sadrzavati zemlju, vec treba da se sastoji samo od pijeska, akadame (koja, koliko sam shvatio lici na pijesak) i ostalih zrnastih materijala! A vidim i da Marinko tako postupa...

Offline hknezovi

Odg: Što je baked loam?
« Odgovori #39 : 27-03-2007, 10:21:57 »
Takva zemlja karakteristična je za shonin drveća i treba kostantno paziti na vlažnost. Istina je da će se uvijek zadržavati optimalna razina vode, ali to isto tako zahtijeva podosta vremena tokom zalijevanja u ljetna vremena. Upravo to i je razlog zašto se koristi takva smjesa. Višak vode brzo otiče, drvo brzo širi korijen, naglo se zadebljava i još je zdravo. Kratko i jasno lakše se održava. Posebno se može naglastiti da takva smjesa pogoduje crnogorici.
Bonsai forever
Hrvatski Bonsai Klub

Offline Goran Cajko

Odg: Što je baked loam?
« Odgovori #40 : 27-03-2007, 14:35:01 »
Evo me opet s onom ciglom, mljevenom ciglom...
uglavnom TENISIT



Offline Marija

Odg: Što je baked loam?
« Odgovori #41 : 27-03-2007, 21:19:50 »
Ima li puno samljevenih djelova? Pall kaže da bi trebalo prosijati sa sitom od 2mm i sve sitnije baciti...
Pozdrav, Marija
https://meledabonsai.com/ | Meleda Bonsai

Offline DonQuijote

Odg: Što je baked loam?
« Odgovori #42 : 27-03-2007, 21:24:26 »
Sijali smo sitom od 3 mm  i ostatak bacali. Otpadne ...pa tako,trečina.

Offline Goran Cajko

Odg: Što je baked loam?
« Odgovori #43 : 28-03-2007, 11:21:15 »
Ove su slike od mene doma, a sijano je kroz 1,5mm sito.

Offline helleborus

Odg: Što je baked loam?
« Odgovori #44 : 28-03-2007, 11:46:37 »
Sebastijan i ja smo stavili doma prosijanu i namočenu tucanu ciglu (ovu istu koju si ti Gorane kupio) u jednu posudicu. Tako je stajala dva ili tri dana na sobnoj temperaturi, prostoru s malo vlage i još nije bila do kraja suha. Čini se obecavajuca. Još cemo vidjeti hoce li ove prve presađene biljčice preživjeti. Svi smo se na radionici složili da im se nema kaj dogoditi. Zar ne??!!  :mdr: