O.K. pitao sam se sta mi je vaznije. Jesam li zadovoljan sa time, da mi je bukva samo u proljecu i ljeti dobro - ili ISTO u zimi. Odlucio sam se za drasticno rezanje.
Sviđa mi se estetika koju si postigao na bukvi. Super!
Naravno ima i ali.....
Sve grane su pri vrhu stabla, grane su vrlo snažne i dominantne, to sada izgleda super, no već za dvije sezone, siguran sam da če čvorovi gdje grane izlaze iz stabla, odebljati i gornji dio debla učiniti kvrgavijim i debljim od donjeg dijela bez grana. Pall bi rekao (a možda i još neko) da je osim estetike, važna i hortikultura. Po mom umišljanju, sve gornje grane bi morao srezati sve do prvog pupa od debla. Da, sve bi izgledalo ružnije, no donje grane bi preuzele ulogu hranitelja stabla i ojačale ga u donjem djelu, dok bi ti vrh, konstantno morao šišati. To te ne treba sekirati, bacat će na sve strane. Ostaje ti izbor:
1. imati simpatično drvo iduće 3g. sa tenzijom poružnjivanja svake iduće godine...
2. za 3g imati fenomenalno formirano stablo, sa jakim osnovnim granama ispod kojih je impresivno deblo, sa krošnjom od tanjih i srazmjernijih grana.
Valjda se da naslutiti kaj pričam