Evo jos jedan vazan happening u nasemu klubu.
Zahvaljujuci prijateljstvu Jean Paula i Jekera,odrzan ja workshop vec po treci put,dakle on nam je vec pomalo postao stalni gost!
Ukratko o njemu:
Francois Jeker je Svicarac koji je apsolutno najveci specijalista za pravljenje jina i sharija u Europi.Uz to bi i dodao najveci specijalist za buxus sempervirens.Autor je dviju izvrsnih knjiga,dobar poznavatelj Japana,zena i budizma uopce.Gleda na bonsai ne samo iz estetskoga pogleda nego i filozofskoga i naravno zena.Sve to ga svrstava kako neki kazu "Jedinog kompletnog europskog bonsai majstora".Dakle najpoznatiji je po tome da radeci na pravljenju mrtvog drva,postize rezultat kao da ga je stvorila priroda a ne covjek!Perfektni jinovi i shariji su jos uvjek problem kod vecine majstora u Europi pa cak i kod mnogih u Japanu.
Workshop je trajao dva dana.Ja sam nazalost zbog posla sudjelovao samo u subotu do pet sati,a do onda se nije puno radilo,vise objasnjavalo i analiziralo,pravilo skice(tip nenormalno crta perom za japansku kaligrafiju)i tu i tamo pokazivalo tehniku.Stvar je toliko slozena,prvo se proucavaju tipovi drva i tvrdoca(gotovo svaki drugi tip drva zahtjeva drugu tehniku).Dakle,najveci dio posla cu ja i jos nekolicina morati zavrsiti doma dok su drugi nastavili u nedjelju.Inace ovaj workshop je trajao od jutra do mraka.