J as tim ne znam raditi još
Skoro da i nemaš na čemu
Mislim da ova alatka nije od velike pomoći za masline, zelenike, grabove ... i slične vrste sa tvrdim granama. Za četinjače je izvrsna.
Ova alatka je prvenstveno izmišljena za azale. Bonsaistički krugovi su je prihvatili za četinjače, kak i veliš i tu je odlična. No ni pomišljati na piganje gole grane sa ovim. Prvo rafija ili traka, pa udlage, pa opet rafija ili traka i tek onda piganje, ako je potrebno na drugu rafiju još i spiralni namotaji. Ja sam skršio dvije grane u samo jednom pomaku (mislim da je i Č bio jednom dok se to dogodilo) Sigurno da ovo nije za bjelogoricu.
Ono za kaj je najprimjenjivije su oštri zavoji na crnogorici koji se ne mogu napraviti rukom. Ruka uvjek napravi kružnicu ili parabolu, dok ovo radi kut. Stvarno bi trebalo snimiti neku radionicu, za one koji ne googlaju, jer toga ima po netu.
Sad imam u planu razvoj jedne impresivne pigalice u obliku malja, nešto slično je na Pallovom blogu sa putovanja, no ovo bi bilo sofisticiranije. Iako mi nije namjera pigati, već tražiti popigano drvo, alat je uvjek dobrodošao!