0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.
Walter Pall je na posljednjoj konvenciji govorio o bojanju nebarija tekućinom za izbjeljivanje suhih dijelova kako bi se izjednačila boja sa korom drveta. To se radi sa nebarijem koji je godinama bio pod zemljom i dobio je boju zemlje koja se ne može isprati vodom. Evo fotografije sa rezultatima, kod jasena je ispalo odlično a kod graba malo lošije ali to nije nikakav problem jer se kroz godine ta boja lagano ispire i izjednačuje sa bojom kore na deblu. Link na talijanskog uzgajivača koji radi istu stvar:http://www.trinacriabonsai.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1548&whichpage=2
...ja sam u međuvremenu zaboravio jel se farba cjelo deblo ili samo dio pod zemljom.
Odlično vam je ispalo. A s čime si to točno izbjeljivao?
Znači nisi razrjeđivao... zanimljivo... nisi se bojao da bi moglo biti prebijelo?!
Vrste koje imaju koru poput zelenike i hrastova (staru i ispucalu) i kojima je zaprljana od zemlje, ne treba ovaj način izbjeljivanja. Ova zelenika na slici je za nekih 6 mjeseci izgubila ovu ružnu boju sa baze debla uslijed kiše i zalijevanja.
Citat: helleborus - 13-10-2008, 13:49:19Znači nisi razrjeđivao... zanimljivo... nisi se bojao da bi moglo biti prebijelo?!Pa ... mora neko vrijeme biti prebijelo ... tako je to i kod sharija, ali vrijeme radi svoje, ljeti sunce, a zimi kiša.P.S. Kako A. kaže - ovdje je korišten naš otrov od tekućine, a ne novoskrčkana doza "Sivca crvenog"
Citat: Andrijachi - 13-10-2008, 13:57:36Vrste koje imaju koru poput zelenike i hrastova (staru i ispucalu) i kojima je zaprljana od zemlje, ne treba ovaj način izbjeljivanja. Ova zelenika na slici je za nekih 6 mjeseci izgubila ovu ružnu boju sa baze debla uslijed kiše i zalijevanja.Slažem se. I nama je hrast koji je bio više od pola ukopan u zemlji sad gotovo jedanke boje po cijelom deblu. Čini se da treba biti strpljiv bar godinu dana i vidjeti hoće li se nešto promjeniti s bojoj, pa tek onda djelovati.
Baš sam jučer gledao DVD gdje to govori Super je ispalo!Nego jel bi bilo dobro dodati i malo približne boje tempere u tekučinu ?!?!?