Dečki, dosta grubih riječi
Svi ste u pravu i svi ste u krivu. Svi gajimo ljubav prema drvcima i to ih održava živima, svatko ima svoje tehnike i načine uzgoja. svaki yamadorij se može održati živim bez obzira dal je korjen posađen u zemlju, u supstrat ili je izložen u zraku. stvar je brige i razumjevanja drva. da iskopaš drvo iz zemlje i svakih deset minuta mu mistiraš korjen drvo će preživjeti godinama. samo pitanje je tko ima dovoljno vremena za mistiranje??? isto je sa zemljom... posadiš drvo u zemlju i ono može preživjeti ako se dobro brineš o njemu. e sad, druga stvar je kako će drvo napredovati kroz godine. u zemlji, u neprosijanom i u prosijanom supstratu korjen će se razvijati na različite načine. Meni nije u cilju da zasadim drvo u neprosijani, zbijeni supstrat, nego u dobro prosijani, tako mogu dobiti puno veću korjenovu balu u puno kraćem vremenu
Meni je u cilju da u što kračem vremenu dođem od surovog materijala do gotovog bonsaia. zašto bi za neki bot trebao čekati 10 godina da dođe do završnog stadija, ako imam mogučnost završit oblikovanje za 4 godine??